Verhofstadt over Van Rompuy: "Ik heb vijf jaar geen leiding gezien"

Verhofstadt: "De euro is geen gifpil, maar een motor van groei"
AFP Verhofstadt: "De euro is geen gifpil, maar een motor van groei"
In een dubbelgesprek met journalist Paul Goossens in Humo fileert Guy Verhofstadt het beleid van Europees president Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter Barroso. "Ik heb de voorbije vijf jaar geen leiding gezien", zegt de ex-premier, nu zelf kandidaat-Commissievoorzitter.

Niet Van Rompuy heeft de bankencrisis bezworen, zo vertelt Paul Goossens, maar wel Mario Draghi van de Europese Centrale Bank. Verhofstadt pikt daarop in en zegt: "Dat is het punt. Evenmin als Commissievoorzitter Barroso heeft Van Rompuy vanuit de Raad lijnen uitgezet. Vroeger kwam er wél leiding, van regeringsleiders als Mitterand en Kohl, van commissieleiders als Delors; de afgelopen vijf jaar heb ik geen leiding gezien."

Verhofstadt roemt Jacques Delors, die als voorzitter destijds voor een economische groei van wel twintig jaar heeft gezorgd. Dat hebben we vandaag opnieuw nodig, zegt de liberaal, en dat kan door vurig voor de euro te blijven gaan, ondanks alle euroscepticisme. "De euro is géén gifpil, de euro is al zovele jaren een motor van groei. En als de motor al eens stilvalt, moet je ervoor zorgen dat hij beter functioneert. Door ondere andere meer economische en politieke unie. Wie doet dat nu, zijn motor ontmantelen? Terug naar paard en kar? Komaan."

Als de motor al eens stilvalt, moet je ervoor zorgen dat hij beter functioneert. Door ondere andere meer economische en politieke unie.

Guy Verhofstadt