Verhofstadt kijkt naar Londen voor akkoord over intense samenwerking

Guy Verhofstadt.
AP Guy Verhofstadt.
Het is nu aan Londen om partij-overschrijdend aan een voorstel te werken waarmee premier Theresa May naar Brussel kan trekken om een diepe samenwerking met de Europese Unie te bewerkstelligen. Dat heeft Guy Verhofstadt, die de brexitwerkgroep van het Europees parlement leidt, verklaard in De Ochtend. Voor de liberale fractieleider blijft eind maart de streefdatum voor de brexit.

Verhofstadt ziet weinig of geen ruimte om te morrelen aan de backstop-regeling, die moet voorkomen dat er een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland. Die regeling maakt deel uit van het uittredingsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, waarover niet meer kan worden onderhandeld, aldus de Open Vld'er. Eerder had Europees president Donald Tusk eenzelfde reactie gegeven.

Wat voor Verhofstadt wel kan, is de toekomstige relatie zo intens maken dat er geen nood aan is die backstop-regeling ooit aan te wenden. "Het Europees parlement is bereid samen met de Britse vrienden te bekijken hoe die relatie er kan uitzien", aldus Verhofstadt, die erop wijst dat de zogenaamde 'red lines' van de Britten - ze willen zowel uit de douane-unie als de interne markt stappen - dat tot nu toe onmogelijk hebben gemaakt.

Hij kijkt daarom naar het amendement dat het Britse Lagerhuis goedkeurde tegen een 'no deal'. Het betekent immers dat bedrijven en burgers er meer op kunnen rekenen dat de brexit op een "ordentelijke manier" zal gebeuren en dat het geen bruusk vertrek zal zijn, gaat Verhofstadt door. Het is daarom nu aan de Conservatieven en Labour om partij-overschrijdend tot een akkoord te komen. Tot nu toe waren er in Londen steevast meerderheden tegen iets. Nu moet er een komen voor iets, in plaats van elkaar in een wurggreep te houden, over welke diepe relatie ze met de EU willen, besluit hij. 
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Edgard Gielis

  dat komt niet goed hij heeft de bedrijven in belgie rijk gemaakt veel verkocht aan het buitenland en het werkvolk gepluimd als hij premier was en waar zijn nu de bedrijven weg hij heeft van belgie een puinhoop gemaakt en dan vertrokken

 • Jacky Vanderplas

  Dyessens verhofstad doet wat zijn baas hem opdraagd. Die baas is er alleen maar op uit om de mens te knoeten en te verdelgen. Hij zal nog veel kapot krijgen maar zijn rijk is bijna uit en dat weet hij zelf ook

 • rudy beernaert

  Heb persoonlijk een Brit gehoord over de brexit, hij zei we gaan uit Europa wegens niet democratisch,en de steeds groeiende dictatuur,ze zijn het opleggen van regeltjes meer dan beu.

 • oscar Bauters

  Zet hem uit de deze functie hij heeft nog niet veel betekend zowel in België als nu in Europa. Voor het enigste waar hij wel goed in is waar deze het geld moet halen om zijn portefeuille aan te dikken. Zie gemeenteraat Gent heeft hij nu al twee keer de gemeenteraad verlaten met het gezegde laat mij weten als de stemmingen cruciaal zijn maar de vergoedingen zijn binnen hij is aanwezig geweest.

 • Eric Urkens

  Ik begin nu te begrijpen waarom de brexit niet lukt. Dus dit is de voorzitter van de brexitwerkgroep.