Vergoeding van 1,5 miljoen dollar voor Amerikaan die 45 jaar onterecht in gevangenis zat

AP
Een Amerikaan die 45 jaar lang in de gevangenis zat voordat hij onschuldig verklaard werd, zal een schadevergoeding van 1,5 miljoen dollar krijgen voor deze gerechtelijke dwaling. Dat hebben de autoriteiten van de staat Michigan bekendgemaakt.

Richard Phillips (73) werd in 1972 tot levenslang veroordeeld voor een moord, maar hield steeds zijn onschuld staande. Het gerecht had hem schuldig verklaard op basis van een getuigenis die een leugen bleek te zijn.

In 2018 werd hij vrijgelaten, na de tussenkomst van een programma van de universiteit van Michigan, "Innocence Clinic", dat gerechtelijke dwalingen tracht recht te zetten. Volgens dit programma bracht niemand die in de VS ten onrechte veroordeeld werd, zoveel tijd achter de tralies door als Richard Phillips.

Sinds zijn vrijlating leeft hij van de verkoop van schilderijen die hij in de gevangenis maakte. Sommige van zijn werken gingen voor verscheidene duizenden dollars van de hand.

De zwarte ex-gedetineerde hoeft de kunstwerken weldra niet meer te verkopen, nu de autoriteiten van Michigan hem 1,5 miljoen dollar compensatie hebben toegekend. "Ik ga low profile reizen en van het leven genieten", zei Phillips volgens de lokale pers. 
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • WERNER COOLS

  Heel erg om je ganse (jonge) leven in de gevangenis te zitten. Ik hoop dat hij nu van volle teugen kan genieten, hij heeft enorme schade in te halen!

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Dit is veel te weinig. Zeker vergeleken met de kanker-slachtoffers van RoundUp/Monsanto die $ 70 miljoen resp. $ 2 miljard toegesproken kregen. Maar men moet weten dat in de VS in principe elk County autonoom bepaalt op hoeveel $/dag in een soortgelijk geval uitgekeerd worden. Een rechtbank kan daar wel een hogere compensatie toestaan.

 • Jo Bosman

  Iedereen vind dit veel te weinig en terecht. In de VS echter krijg je nog iets. Hier krijg je niets . Mensen die onterecht veroordeeld zijn kunnen nergens terecht in dit land.Iedereen binnen ons justitie bestel wast zijn handen in onschuld. Zij die u veroordeeld hebben liggen daar niet wakker van.

 • Edmond Dillien

  Iets wat precies veelvuldig voorkomt in de V.S., mensen die onschuldig achter de tralies gaan. En in vele gevallen moet er zelfs na een DNA onderzoek dat de veroordeelde voor 100% vrijpleit nog hemel en aarde bewogen worden om ze uit de gevangenis te krijgen, en ja, 1,5 miljoen $ is nu niet direct een waardige compensatie voor 45 jaar opsluiting, maar ik denk dat hij denkt de vrijheid en dat geld is nog altijd veel beter dan daar binnen.

 • ROBERT GERTS

  @Jan Ooms : Spot on ! Men treuzelt tot na het overlijden van de man. 45 jaar ONSCHULDIG! Dat kan men zich onmogelijk voorstellen! En het is idd een aalmoes tov andere zaken in de VS. IK hoop dat da man 100 mag worden, maar door 1 leugentje, is zijn hele, eenmalige leven verwoest! Ik zou ook een schilderij kopen! Sterkte beste man!❤️