Vergelijkt Franse krant Macron met Hitler? Le Monde verontschuldigt zich voor ongewilde overeenkomst

De cover van het magazine (L) beeldt Macron af, maar lijkt verdacht veel op een poster waarop Hitler staat.
© Lincoln Agnew De cover van het magazine (L) beeldt Macron af, maar lijkt verdacht veel op een poster waarop Hitler staat.
Het magazine van de Franse krant Le Monde dat afgelopen weekend verscheen, veroorzaakte heel wat kritische reacties. Op de cover werd president Emmanuel Macron afgebeeld, maar het portret lijkt verdacht veel op een propagandaposter van de nazi’s waarop Hitler destijds werd geschetst. 

De cover van het M magazine van Le Monde bracht zaterdag wat kritische reacties van lezers teweeg. Ook Richard Ferrand, socialistisch volksvertegenwoordiger en voorzitter van de beweging En Marche!, vroeg zich af of het werkelijk om een toevallige overeenkomst ging. Een retorische vraag die hij zelf alvast beantwoordde via een Twitterbericht: “Op zoek naar de verloren gegane betekenis”. Ferrand vond dan ook dat de linkse krant zich moest verontschuldigen. 

De krant verontschuldigde zich daarop voor het misverstand. Volgens Luc Bronner, redacteur bij de krant, ging het niet om nazi-symboliek, wel om Sovjet-symboliek uit de constructivistische periode van de voormalige USSR. “De gebruikte elementen in onze cover zijn gebaseerd op het werk van Russische constructivisten. Zij gebruikten veel rood en zwart”, staat te lezen in het verontschuldigend bericht.

Daarbij geeft de krant nog vier afbeeldingen mee van eerdere covers “met dezelfde grafische verwijzingen”.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • John Ulmer

  Is dat die president niet die een nog slechtere populariteit scoort dan Trump ? Met het significante verschil dat Trump constant aangepakt wordt in de media en Macron constant opgehemeld wordt....

 • Anita Wellens

  Het zijn allebei dictators, die de agenda van de banken uitvoeren.

 • Francky Libbrecht

  Die M is altijd dezelfde in de hoofding van de krant Le Monde... En vergezocht? Gewoon spiegelbeeld aangepast, andere kop en andere stad.

 • Jonathan Wouters

  Ja, als je toch onnozele vergelijkingen gaat maken is het misschien beter om hem met Stalin te vergelijken, die zit tenminste aan de juiste kant van het spectrum. Ikzelf zou hem vergelijken met een slak.

 • Herman Kouter

  Ik zie maar één verschil. Hitler was niet zo fel geschminkt als Macron.