Vergeldingsactie Israël: kantoor Hamas-baas verwoest bij luchtaanval

Een vuurbal stijgt op uit het kantoor van de Hamas-leider in Gaza-Stad tijdens de Israëlische luchtaanval.
AFP Een vuurbal stijgt op uit het kantoor van de Hamas-leider in Gaza-Stad tijdens de Israëlische luchtaanval.
Ondanks het staakt-het-vuren dat gisteren werd afgekondigd door Hamas, hebben afgelopen nacht opnieuw raketaanvallen plaatsgevonden in Israël en op de Gazastrook. Het kantoor van Hamas-leider Ismail Hanyeh in Gaza-Stad werd vernietigd, meldt het Israëlische leger op Twitter.

Palestijnse militanten hebben een dertigtal raketten afgevuurd in de richting van Israël, en het Israëlische leger heeft zijn luchtaanvallen voortgezet, aldus een woordvoerder van het leger. Israël laat weten ongeveer vijftien "terroristische doelwitten" te hebben geraakt in het noorden van de Gazastrook, waaronder twee militaire sites. Het leger gebruikte ook tanks en gevechtshelikopters.

Hamas-leider

Het kantoor van Hamas-leider Ismail Hanyeh in Gaza-Stad werd vernietigd dan wel zwaar beschadigd tijdens het Israëlisch bombardement. Dat meldt het Israëlische leger op Twitter. 

“We hebben zojuist het kantoor van Hamas-leider Ismail Haniyeh in Gaza-Stad verwoest. Haniyeh gebruikt zijn kantoor in het Rimal-district om een meedogenloze terroristische organisatie te leiden in een oorlog van agressie tegen Israël’’, meldde het Israëlische leger (IDF). In een eerder verspreidde schriftelijke verklaring meldde het IDF het kantoor zwaar te hebben beschadigd tijdens een luchtaanval. Die werd uitgevoerd met gevechtsvliegtuigen.

Er zijn geen aanwijzingen dat de Hamas-leider op het moment van de luchtaanval in zijn kantoor was.

Behalve het kantoor van de Hamas-leider bombardeerde het Israëlische leger naar eigen zeggen ook het hoofdkwartier van de militaire inlichtingendienst, de kantoren van de Binnenlandse Veiligheidsdienst en een aantal ‘terreurlocaties’, zo luidde het in een tweet met beeldmateriaal van de luchtaanval. Het bericht eindigde met: “Israëlische gezinnen hebben recht op een toekomst zonder geweld.’’

Staakt-het-vuren

Hamas, de islamitische beweging die de Gazastrook controleert, kondigde gisterenavond een staakt-het-vuren aan na onderhandelingen onder leiding van Egypte. Israël heeft de wapenstilstand niet bevestigd.

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen flakkerde opnieuw op nadat een raket die vanop de Gazastrook werd afgevuurd gisteren een woning raakte nabij Tel Aviv. Daarbij vielen zeven gewonden, onder wie verschillende kinderen. Israël reageerde met raketaanvallen, die dan weer werden gevolgd door Palestijns geschut.

Onopzettelijk

Hamas ontkent dat en stelt dat het geen enkel belang heeft bij de aanval. Wel werd geopperd dat door bijvoorbeeld het slechte weer een raket onopzettelijk zou kunnen zijn gelanceerd. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gelooft daar niets van en zei vandaag dat zijn land met kracht zou reageren en dat de naderende verkiezingen geen hindernis zijn om oorlog in de Gazastrook te voeren.

Premier Netanyahu krijgt zowel van de linker- als van de rechterkant kritiek omdat hij de laks zou zijn tegenover Hamas

Netanyahu krijgt zowel van de linker- als van de rechterkant kritiek omdat hij de laks zou zijn tegenover Hamas. Netanyahu kortte gisteren een bezoek aan de Verenigde Staten met enkele uren in om de situatie in zijn land van dichtbij te kunnen opvolgen.

Net tijdens dat bezoek ondertekende Trump een verklaring waarin hij de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogte formeel erkent. Dat is een overwinning voor Israël: Israël annexeerde het gebied in 1981, maar volgens het internationaal recht gaat het om Syrisch gebied dat door Israël wordt bezet.

Een agent bij een huis in Mishmeret dat gisteren is verwoest door een raketaanval.
AP Een agent bij een huis in Mishmeret dat gisteren is verwoest door een raketaanval.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jose Van Hauwaert

  @Diane Bernaerts. Bij ons terroristen willen buiten zetten, maar Israel zou ze volgens u moeten binnenlaten? Beweer wat u wil, maar Hamas is een tereur organisatie geinstaleerd door Iran om Israel het leven zuur te maken. Ze laten niet na om zelfs de palestijnen neer te schieten die betogen tegen het criminele regime van Hamas, al toont men dat niet graag op TV natuurlijk.

 • Diane Bernaerts

  “Israëlische gezinnen hebben recht op een toekomst zonder geweld.’’ Geef de Palestijnen (een deel van) hun land terug, en laat de vluchtelingen die nog steeds in kampen op hun terugkeer wachten, terugkeren, en er is direct vrede!

 • Mark Boeie

  De Palestijnen zitten op hun land dat werd weggegeven door de UK na WO2, zij worden onderdrukt en als tweederangsburgers behandeld zowel in hun delen als in die van Israel. Met niemand om hun te "verdedigen" buiten Hamas. Zij gebruiken guerilla technieken om tegen de US-gesteunde Israel te kunnen standhouden. Maar geweld lost niets op, oog om oog maakt de wereld blind.

 • Mark Boeie

  @Michel De Blay De omringende landen zijn: Syrie: momenteel zelf in oorlog Jordanie: Heeft meermaals Palestina verdedigd, om daarna grond te verliezen aan Israel (met steun van US) Saudi-Arabie: Gelooft enkel in geld, niet in mensen. Egypte: Burgeroorlog + Aanvallen van Israel om de toegang voor Palestijnen te verhinderen Israel heeft Palestina in 3 kleinere dynamische delen gesplitst/afgezonderd waardoor je onmogelijk je oma kan bezoeken zonder 25 controleposten en Israel te passeren.

 • FRANK WILLEMS

  De gaza strook gewoon ontruimen en iedereen vergoeden voor verhuis naar de andere kant . Geen gezever meer .