Verenigde Staten willen ruimteleger oprichten "om belangen in ruimte te beschermen"

ap
Het Amerikaanse Congres buigt zich momenteel over een voorstel om een ruimteleger op te richten. Dat moet de belangen van de Verenigde Staten in de ruimte veiligstellen. Maar er is flink wat discussie over hoe dat vorm moet krijgen: als een aparte eenheid of als bevoegdheid van luchtmacht of marine.

Het 'Space Corps' zou onder meer de verantwoordelijkheid krijgen over de beveiliging van Amerikaanse satellieten en ruimtetuigen. Het voorstel spreekt van een aparte eenheid binnen de luchtmacht en de baas van het ruimteleger zou het achtste lid worden van de Joint Chiefs of Staff, een militair adviesorgaan van de federale overheid. Nu is de verantwoordelijkheid voor missies buiten onze atmosfeer nog gewoon een bevoegdheid van de luchtmacht zelf.

Die laatste is niet akkoord. "Het zou het leger complexer maken en meer geld kosten om een aparte eenheid op te richten", aldus secretaris Heather Wilson. Ook de marine ziet het anders en wil graag zélf de verantwoordelijkheid binnenhalen. Met het argument dat ruimtemissies van dezelfde aard zouden zijn als missies op zee.

Oorlog
Externen vragen zich dan weer af of een van beiden überhaupt geschikt is. "Geen van de twee onderdelen van het leger zijn echt voorbereid op een oorlog in de ruimte", zegt Harry J. Kazianis, defensie-expert van denktank 'Center for the National Interest'.

De primaire focus van het 'Space Corps' zou op militaire satellieten liggen. Die moeten beschermd worden tegen potentieel vijandige grootmachten zoals Rusland en China. Dat laatste land vernietigde in 2007 nog een van zijn eigen satellieten en zou in 2013 al een afweersysteem met raketten getest hebben dat objecten kan vernietigen die rond onze aarde cirkelen.

Consequenties
"Mocht er ooit een oorlog uitbreken met bijvoorbeeld Rusland of China, zal die niet alleen op de grond, op zee en in de lucht uitgevochten worden, maar ook in de ruimte", aldus Kazianis, die er zelf pleit voor een samenwerking tussen de verschillende militaire takken in plaats van een nieuw korps. "Winnen op een van die domeinen zou verregaande consequenties hebben voor alle andere."
8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • De waarheid De waarheid

  Voor die paar jaar dat de mens hier maar mogen rondlopen, begrijpen de politiekers het nog steeds niet, in plaats dat ze de handen in elkaar slaan en het voor de mensen, kinderen en milieu beter maken, worden ze alsmaar zieker en zieker, ten koste van iedereen,met wat zijn ze bezig?? Hun eigen ondergang en die van ons!

 • jan van calenberg

  De wapenlobby is oppermachtig in de USA. Nu ook de ruimte volstouwen.

 • Daniel Corstjens

  Oorlog oorlog en nog eens oorlog,ipv allemaal samen te werken gaan liever alles ven elkaar om zeep helpen! Als wij gewone burgers ook zo moesten denken dan liep hier geen mens meer rond op de aardbol!

 • Steve Tijpels

  Die oorlog is al een tijdje bezig. Den Amerikaan heeft reeds jaren rommel in de ruimte vliegen waarvan niemand weet wat ze daar bezig zijn.

 • Sentrov Galaksi

  Wie door de eeuwige bullshit kan lezen begrijpt dat hetgeen er momenteel aan het gebeuren is in de ruimte niet meer verborgen kan gehouden worden.