Verenigde Staten willen dat Maduro Venezuela verlaat

De Venezolaanse president Nicolas Maduro.
AFP De Venezolaanse president Nicolas Maduro.
De Amerikaanse regering wil dat de Venezolaanse president Nicolas Maduro Venezuela verlaat. "Maduro moet zijn macht afgeven en Venezuela verlaten", heeft de Amerikaanse speciaal gezant voor Venezuela Elliott Abrams donderdag gezegd tijdens een persconferentie in Washington.

"Ik denk dat het beter is voor de overgang naar democratie in Venezuela, als hij zich niet in het land bevindt. Er zijn heel wat landen bereid hem op te nemen", aldus Abrams.

Interim-president

Het is al al een tijdje onrustig in het Zuid-Amerikaanse land. Maduro werd op 10 januari beëdigd voor een tweede termijn, waarbij de internationale druk op hem toenam om af te treden. Opposant en voorzitter van het parlement Juan Guaido riep zichzelf twee weken geleden echter uit tot interim-president van Venezuela en kreeg de steun van de VS, Canada en een aantal Latijns-Amerikaanse en Europese landen.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert De Vries

  @peter colson, Welke maatregelen heeft de VS de laatste ruim 10 jaar tegen Venezuela en Maduro ondernomen naar Venezolaans geld in het buitenland, naar hun olie-export via de VS,... toe ?

 • Gerda Rousseau

  Maduro en zijn socialistisch bewind weg, zou al een grote stap in de goede richting zijn, om het eens zo welvarende land weer op de rails te krijgen. Tenminste, als die interim president het écht goed meent met zijn land en niet dezelfde potentatentrekjes gaat vertonen, als hij eenmaal aan de macht is. Maduro kan nog kiezen waar hij naartoe gaat, Cuba en het Suriname van Bouterse zijn nog dikke vrienden, die hem met op en armen zouden ontvangen!

 • peter colson

  @frans Peeter. Je hebt je blijbaar niet op de hoogte gebracht over het reilen en zeilen in Venezuela. Het is een rijk land dat na 20 jaar socialistisch beleid een mensonterend land met vele schulden is geworden. 80% van de bevolking leeft er onder de armoedegrens. Bevolking tegen elkaar opzetten? Dat is Maduro zeer goed gelukt en het is Trump die niet als alle anderen de ogen wil sluiten

 • Albert De Vries

  Stel dat parlementsvoorzitter Siegfried Bracke zichzelf morgen “benoemt” tot koning van België, Filip zou toch ook op zijn achterste poten gaan staan... En zou Filip België verlaten indien de Amerikaanse regering hem dat zou vragen ? Moest Venezuela gezegend geweest zijn met een bodem ideaal om er broccoli op te kweken i.p.v. met een bodem vol met aardolie, de VS zou geen interesse in Venezuela gehad hebben

 • Frans Peeters

  Bevolkingen tegen elkaar opzetten daar is VS goed in en zo zullen er weer onnodige slachtoffers vallen