Verenigde Staten staan oliewinning op Noordpool toe

Het drijvende boorplatform Kulluk in Kodiak Island in Kiliuda Bay in Alaska.
AP Het drijvende boorplatform Kulluk in Kodiak Island in Kiliuda Bay in Alaska.
De Amerikaanse regering heeft het bedrijf Hilcorp Energy toestemming gegeven om olie te winnen in het Noordpoolgebied. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse federale overheid daar een vaste oliewinningsinstallatie laat bouwen. 

Alaska stond eerder al wel olieboren toe in het deel van de zee waar deze staat zeggenschap over heeft.

Een model van het Liberty Project. Hilcorp wil een kunstmatig eiland aanleggen in de Beaufortzee ten noorden van Alaska.
AP Een model van het Liberty Project. Hilcorp wil een kunstmatig eiland aanleggen in de Beaufortzee ten noorden van Alaska.

Hilcorp wil met het ‘Liberty Project’ een kunstmatig eiland aanleggen in de Beaufortzee ten noorden van Alaska. Daarvandaan kan het dan boren naar olie. De toestemming bevat wel enkele restricties en is afhankelijk van het verkrijgen van enkele andere vergunningen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke past de toestemming binnen het "verantwoordelijk ontwikkelen van natuurlijke bronnen".

Milieubeschermers zijn bang dat onder meer walvissen door de bouw van het eiland schade ondervinden. Ook vrezen ze dat het fragiele ecosysteem in het poolgebied door olielekken bedreigd wordt.

Het drijvende boorplatform Polar Pioneer in Elliot Bay in Seattle.
AP Het drijvende boorplatform Polar Pioneer in Elliot Bay in Seattle.28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ferdinand Engelbeen

  Er wordt al tientallen jaren olie opgepompt in de Noordelijke IJszee boven Alaska. Tot nu toe zijn de booreilanden dicht bij de kust en de olie wordt per pijplijn over 1200 km gepompt naar de ijsvrije haven van Valdez. De enige olieramp tot op heden was in het zuiden, door de Exxon Valdez. Al wat nu gaat gebeuren is dat men verder van de kust gaat boren. Pikant detail: Shell werd jaren tegengewerkt om hetzelfde te doen, die hebben het opgegeven.

 • lucien lemahieu

  maar dat is toch goed nieuws.

 • luc baken

  lap , nu word het mooi , trump de schuld geven van de overbevolking van onze planeet ! die vervuiling in de mexikaanse zee is van 14 jaar geleden en trump is nog geen 2 jaar president

 • piet devlieger

  Waarom niet ? Anders moeten ze olie bij de Arabieren halen en die financieren er terreur mee.

 • guy perain

  Dit is al even belachelijk als dat ''bruinkool-gedoe'' in Duitsland!!