Verenigde Staten maken zich op voor nooit geziene 'bomcycloon' en nieuwe laagterecords, in Florida is het kouder dan in Alaska

Washington DC.
Getty Images Washington DC.
Het winterweer dat de Verenigde Staten sinds een week in zijn greep houdt, is nog niet meteen voorbij. Integendeel: het ergste moet nog komen. Aan de oostkust komt stilaan een enorme zogenaamde 'bomcycloon' aan land die later deze week door extreem koude temperaturen gevolgd zal worden. In Florida is het nu zelfs al kouder dan in Alaska.

Over bijna heel de oostelijke kust van de VS, van Florida in het zuiden tot aan Maine in het noorden, komt er de komende uren een zware winterstorm aan land die zelfs door The Washington Post als 'a monster storm' wordt omschreven. Morgen in de loop van de dag zal de storm nog aan kracht toenemen en op een winterorkaan gaan lijken. 

Meteorologen omschrijven de storm als een 'bomcycloon', zo genoemd omdat verwacht wordt dat de luchtdruk zo snel als een bom zal dalen en daardoor nog in kracht zal toenemen. Inwoners wordt aangeraden voorzichtig te zijn wanneer ze de weg op moeten en op te passen voor sterke windstoten, hevige sneeuwbuien en aanvriezende regen. In de Atlantische Oceaan zal de storm voor hoge vloedgolven zorgen. 

Sneeuw in Florida

Eens de cycloon gepasseerd is, zullen de temperaturen aan de oostkust een nog grotere dip nemen dan tijdens het oudejaarsweekend, toen er al op diverse plaatsen laagterecords werden opgetekend. De storm zal voor aanvoer van koude polaire lucht van boven de noordpool, Groenland en Siberië zorgen. 

Bovendien zal de temperatuur ook fel gaan dalen in streken waar dat bijna nooit gebeurt, zoals in Florida. In Tallahassee, de hoofdstad van Florida, waar er al sinds 1989 geen sneeuw meer is gevallen, was het vanmorgen al kouder dan in Alaska en werden de bewoners wakker met een sneeuwlaagje van 0,25 centimeter. De Amerikaanse weerdienst heeft gewaarschuwd voor een zware sneeuwstorm met veel sneeuwval tot in het zuiden van Florida. In de hoofdstad zou het kwik onder de nul graden kunnen duiken, wat zeer ongewoon is voor Florida.

Voor de kusten van Georgia, South- en North-Carolina en Virginia wordt tot 15 centimeter sneeuw verwacht.

Ook aan de noordelijke oostkust zullen naar alle verwachtingen nieuwe records gebroken worden. Zaterdag kan het in Maine bijvoorbeeld tot -27 graden Celsius worden, en -16 graden in New York.

Een brandweerman met bevroren helm en pak in Massachusetts op nieuwjaarsdag.
Photo News Een brandweerman met bevroren helm en pak in Massachusetts op nieuwjaarsdag.
Photo News
Central Park, New York.
Photo News Central Park, New York.56 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Valgaern

  Marie en William, ik ben géén al gore adept, maar loop zoals u ook trump niet klakkeloos achterna zonder enig denkwerk. Klimaatopwarming heeft tot gevolg dat er extremer weer gaat komen. Weer en warmte zijn geen klimaat. Nochtans heeft Frank het vorige week nog zo uitgelegd dat iedere snul het kan begrijpen. Jullie nog steeds niet blijkbaar....

 • Alain Terrieur

  Factcheck: het is inderdaad kouder dan normaal in Florida, met hier en daar nachtvorst tot -2 of -4, maar overdag stijgt het kwik tot 5 à 8 graden. In Alaska is de maximumtemperatuur echter iets rond -12 tot -18 graden. De minimumtemperaturen gaan vlotjes onder de min 20. Hoezo is het dan kouder in Florida? Alleen als je vergelijkt met Kodiak in Alaska, klopt het een beetje. Maar dat ligt dan ook vlak aan zee.

 • Eric Grosemans

  Ondertussen hebben we hier in januari temperaturen van 10°. Dat is dan wel weer normaal zeker?

 • Christina Van Dyck

  De opwarming van het klimaat kan allerlei extremen veroorzaken. Als de warme golfstroom stilvalt, doordat er heel veel poolijs gesmolten is en het zoute zeewater zoeter wordt, dan kan er plots een ijstijd ontstaan: temperatuur gaat omlaag en het blijft koud gedurende het hele jaar. De regen wordt sneeuw en blijft liggen jarenlang.

 • Master Stikflix

  Haha @Marc Wellens... twee vliegen in één klap. Maar het moet gezegd dat men eens moet stoppen met gaten te vullen en leren fatsoenlijk asfalt te leggen en wat minder nodeloos zout strooien. Maar goed, we wijken af. Wanneer gaan we hier ook eens inzien dat al de inspanningen die van ons verwacht worden, door andere onderontwikkelde landen worden teniet gedaan. Het lijkt wel een een druppel op een hete plaat.