Verenigde Staten én Israël stappen uit UNESCO

ap
De Verenigde Staten trekken zich terug uit de UNESCO, de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld. De VS vinden de organisatie "anti-Israëlisch". In een eerste reactie liet UNESCO bij monde van ontslagnemend directeur-generaal Irina Bokova weten het opstappen van de VS "grondig te betreuren". Na de VS heeft ook Israël beslist uit UNESCO te stappen.

De Verenigde Staten, innige bondgenoot van Israël, ligt de opname van Palestina in de organisatie te zwaar op de maag. De UNESCO heeft, aldus woordvoerster Heather Nauert, een "vijandige houding versus Israël". Palestina werd in 2011 in the United Nations Educational, Scientific en Cultural Organization opgenomen, waarop Washington besloot haar betalingen aan de VN-organisatie te stoppen. De voorbije zomer maakte Tel Aviv veel misbaar toen de Palestijnse stad Hebron, op de bezette Westelijke Jordaanoever, tot cultureel werelderfgoed werd uitgeroepen.

Vanaf 31 december 2018 zullen de VS niet langer deel uitmaken van de UNESCO. "Dit is geen luchthartige beslissing, en ze weerspiegelt de zorgen van de VS over de toenemende schulden bij de UNESCO, de nood voor een fundamentele hervorming van de organisatie en de voortdurende vooroordelen tegenover Israël bij de UNESCO", klinkt het.

Volgens Buitenlandse Zaken zullen de VS wel "geëngageerd blijven als observerend niet-lid van de organisatie om de visie, perspectieven en expertise van de VS te vertegenwoordigen".

Enkele uren nadat VS-minister Rex Tillerson had aaqngekondigd dat de Verenigde Staten uit de UNESCO stappen, volgde Israël het voorbeeld van zijn trouwste bondgenoot. In een communiqué van de dienst van de premier luidt het dat de UNESCO door haar "partijdigheid tegen Israël" uitgegroeid is tot een "theater van het absurde". "De geschiedenis wordt er vervormd in plaats van bewaard", aldus nog het communiqué.

afp

Overigens hebben de Amerikanen zulke stap al eens eerder gezet: in 1984 stapten zij bij UNESCO op omdat zij op dat moment de organisatie "te onvriendelijk jegens het Westen" en "inefficiënt gemanaged" vonden. Pas in 2003 keerden zij terug.

De UNESCO werd opgericht in 1945 en heeft als missie bij te dragen aan vredesopbouw, armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling en interculturele dialoog door onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie.

Bij het brede publiek staat de organisatie vooral bekend om haar werelderfgoedprogramma, dat sinds 1972 onroerende goederen oplijst met een uitzonderlijke en universele natuur- en/of cultuurwaarde.
57 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Simsek Mummy

  Dus anti israelistisch is anti amerika... dat zegt veel...

 • Stefanie van Dijk

  Werelderfgoed, wetenschap, cultuur, armoedebestrijding e.d. is blijkbaar voor velen totaal onbelangrijk en datgene UNESCO doet wordt duidelijk niet gewaardeerd 'Werelderfgoed ,vaak oude rommel die achterkleinkinderen totaal niks gaan zeggen' Welja, sloop die piramides maar, met de stenen kunnen veel huizen bebouwd worden en als de oud ijzer prijs wat stijgt dan ook maar weg met die Eiffeltoren ...

 • Diane Bernaerts

  Onvoorstelbaar dat zovelen Unesco een "waardeloze instelling" noemen! Het is wel dankzij Unesco dat bv. de tempels van Aboe Simbel en Philae gered zijn! Betekent "werelderfgoed" dan niets voor zulke mensen?

 • eric debanne

  Groot gelijk dat ze volledig stoppen met die organisatie ! Waardeloos instelling !

 • jeff De Boeck

  Groot gelijk ! Goede beslissing.