Verenigde Staten dringt DNA-test op bij migranten

De kinderen van vluchtenlingen werden van hun ouders gescheiden en ondergebracht in detentiecentra. Vaak zelfs in kooien, zoals hier in Texas.
AFP De kinderen van vluchtenlingen werden van hun ouders gescheiden en ondergebracht in detentiecentra. Vaak zelfs in kooien, zoals hier in Texas.
De Amerikaanse overheid probeert aan de hand van DNA-testen de gesplitste migrantenfamilies weer samen te brengen. Amerikaanse NGO's stellen zich ernstige vragen bij het proces.

De Verenigde Staten voert DNA-testen uit op alle migrantenfamilies die door de overheid gescheiden werden. Men hoopt zo de kinderen die van hun familie gescheiden wereden, weer met hun ouders te herenigen.

“Veiligheid staat voor ons centraal”, benadrukt een hooggeplaatste officier. “Het is niet ongebruikelijk dat families kinderen het land binnensmokkelen om er zo zelf voordeel uit te halen. De DNA-testen komen de kinderen dus enkel ten goede.”

De Amerikaanse overheid wil geen uitspraak doen over hoelang ze al DNA-stalen verzamelen, of de vluchtelingen hier toestemming voor moeten geven en of het genetisch materiaal uiteindelijk ook wordt opgeslagen. Ook een stand van zaken van de verenigingen geven ze voorlopig niet vrij

"Voor altijd in de gaten gehouden"

Hulporganisaties schreeuwen echter moord en brand. Volgens Jennifer K. Falcon van RAICES (een NGO die vluchtelingen goedkoop aan een advocaat helpt) kan deze actie grote gevolgen hebben. “Na het verzamelen van zulke gevoelige gegevens zijn deze kinderen nooit meer veilig. De Amerikaanse overheid kan hen hiermee de rest van hun leven in de gaten houden."
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Govaerts

  Zou hier best ook in gevoerd worden in heel Europa . En bij aankomst in Europa voor elke bezoeker. Het DNA profiel zelfs op je paspoort afdrukken . Kriminele zullen er enkel nadeel uit ondervinden. Dat ze in de gevangenissen beginnen kunnen ze het koste plaatje gemakkelijk bepalen voor de hele bevolking.

 • Gino Denil

  Schandalig dat ze eerst die kinderen van de ouders scheiden. Hen tot duizend kilometer verder plaatsen. En zelfs niet meer weten wie bij wie hoort. Hier noemt dat kinderontvoering. En staan daar zware straffen op.

 • Dirk Vangossum

  DNA databases helpen ook moordenaars en verkrachters efficiënt op te sporen, zodat onschuldigen niet meer ten onrechte in de gevangenis hoeven. Meer voordelen dan nadelen.

 • Jan Verstrepen

  Bij ons hebben ze verschillend identiteiten en trekken zo verschillend keer van het OCMW , dop of ziekenkas, wij betalen en moeten zwijgen.

 • michael glingani

  Wat ne flauwe zever.