Verenigde Staten dreigen met nieuwe sancties tegen Iran

Mike Pompeo.
EPA Mike Pompeo.
Mike Pompeo heeft gedreigd met nog meer sancties tegen Iran. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken reageert zo op de aankondiging van Teheran dat het uranium gaat verrijken boven de bovengrens van het nucleair akkoord van Wenen. "De recente uitbreiding van het Iraanse nucleaire programma zal leiden tot verdere isolatie en sancties", stelde de minister in een tweet.

Alle landen moeten het vroegere beleid in ere herstellen, klonk het. “Het Iraanse regime zal een nog grotere bedreiging voor de wereld vormen wanneer het beschikt over nucleaire wapens.” President Donald Trump waarschuwde Teheran op zijn beurt “dat het maar beter voorzichtig is”. “Verrijking gebeurt maar om één reden”, zei hij. “Ik zal niet vertellen wat die reden is, maar goed is het niet.”

Iran liet weten dat het uranium zou gaan verrijken boven de grens van 3,67 procent. Eerder had het land al komaf gemaakt met de verplichting om maximaal 300 kilogram verrijkt uranium te stockeren. Tot slot was er ook nog het dreigement om zich "binnen 60 dagen" aan nog meer verplichtingen te onttrekken. Zowel Frankrijk, Groot-Brittannië als Duitsland riepen Teheran al op de bepalingen uit het nucleair akkoord niet langer te schenden.

Niet genoeg voor bom
Het akkoord uit 2015 beperkt de nucleaire capaciteit van Iran. Zo staat er onder meer dat Teheran niet meer dan 300 kilogram uranium mag verrijken tot de bovengrens van 3,67 procent. Dat niveau is voldoende voor civiele activiteiten -zoals de opwekking van elektriciteit en medisch onderzoek-, maar volstaat niet voor de ontwikkeling van een bom.

De overeenkomst werd gesloten tussen Iran en de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland. Het voortbestaan van het akkoord is onzeker sinds de Amerikaanse president Donald Trump besloot om zijn land eenzijdig terug te trekken en opnieuw sancties in te voeren tegen het islamitische regime.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kaveh Ahangar

  Is om te lachen, sancties sancties en nog eens sancties en toch zien we dat het niet veel uit haalt. VS strategie werkt niet, Iran is Noord Korea niet en zal op geen enkel moment naar de onderhandeling tafel komen zolang er sancties zijn. Dus veel succes VS met jullie sancties.

 • Christine Laevers

  Eigenlijk moet Iran dus een nucleair akkoord verder blijven respecteren EN sancties ondergaan van de VS die uit dat nucleair akkoord zijn gestapt. Dat is te veel van het goede.

 • MICHELINE GEVERS

  Wie trok zich eenzijdig ,en tegen alle waarschuwingen van de westerse landen, terug uit het akkoord dat Iran onder controle kon houden? Nu zal Iran niet meer stoppen voor ze een bom hebben. Zo heeft Noord-Korea ook versneld hun program afgewerkt, met alle gevolgen van dien

 • Marc Baeyens

  Het wordt inmiddels tijd dat Europa klare wijn schenkt : kiezen tussen economische belangen of veiligheid van de burgers. Trump heeft dat al gedaan.

 • luc vanessa

  hij moet niet hoog van de toren blazen ! wat er nu gebeurd is hun fout ,ze doen niets anders dan andere landen provoceren en sancties invoeren .Maar een beleid voeren kunnen ze niet ! zo een dom non beleid nog nooit gezien !