Verenigde Staten bevriezen bezittingen van Venezolaanse regering

Venezolaans president Nicolás Maduro (links) en Diosdado Cabello, de nummer twee van Maduro's Verenigde Socialistische Partij van Venezuela.
REUTERS Venezolaans president Nicolás Maduro (links) en Diosdado Cabello, de nummer twee van Maduro's Verenigde Socialistische Partij van Venezuela.
De Verenigde Staten hebben de Amerikaanse bezittingen van de Venezolaanse regering van Nicolas Maduro bevroren omdat die zich blijft bezondigen aan "usurpatie van de macht". Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd in een verklaring.

Trump beschuldigde de regering ook van "mensenrechtenschendingen, willekeurige arrestaties en de opsluiting van Venezolaanse burgers, de inperking van de persvrijheid en de voortdurende ondermijning van interim-president Juan Guaidó en de democratisch verkozen Nationale Vergadering van Venezuela".

Het is vanaf nu - op enkele uitzonderingen na - verboden voor Amerikanen om nog met de Venezolaanse overheid te handelen. Dat is vooral problematisch voor de Venezolaanse regering, omdat praktisch alle exportinkomsten door het Venezolaanse staatsoliebedrijf worden gegenereerd, en het land in 2018 dagelijks 500.000 vaten ruwe olie exporteerde naar de VS.

De door Trump aangekondigde maatregel is de meest verregaande sanctie die de Amerikaanse regering heeft opgelegd aan de Zuid-Amerikaanse oliestaat. Eerder waren verschillende regeringsfunctionarissen (waaronder Maduro's zoon) en de Venezolaanse olie-industrie het doelwit van sancties. 

Maduro werd op begin dit jaar beëdigd voor een tweede ambtstermijn, nadat hij verkiezingen had gewonnen die door de VS als “onvrij en oneerlijk” werden bestempeld . Kort daarna riep opposant en voorzitter van het parlement Juan Guaidó zichzelf echter uit tot interim-president van Venezuela. Het land beleeft inmiddels de ergste socio-economische crisis uit zijn geschiedenis. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frans Peeters

  Waar olie zit is VS niet ver uit de beurt, de olie wordt niet meer met USD verhandeld maar met goud en dat is het probleem voor VS

 • Yves Pinoy

  @Eric De Graef: diverse organisaties beweren en bewijzen dat de verkiezingen massaal werden gemanipuleerd door intimidaties, hand- en spandiensten en fraude met stembiljetten en daardoor Nicolas Maduro de verkiezingen naar zijn hand heeft gezet met het gekende gevolg. Clinton erbij halen is appelen met peren vergelijken. Maduro is een niet-erkende president en dit door verschillende landen.

 • Ben Blontrock

  Nee hoor, niet doordat hij de verkiezingen gewonnen had.

 • ERIC DE GRAEF

  Die man ik compleet gek. Nu gaan de V.S. de bezittingen van een land en de LEGAAL verkozen president bevriezen omdat de NIET verkozen, zelfbenoemde schaduwpresident wordt tegengewerkt. Ik vraag me af of hij het ook normaal zou vinden als zijn eigen kapitaal zou bevroren worden omdat pakweg Hilary Clinton wordt tegengewerkt.

 • Diederik Verstraeten

  Dank zij U.SA. is één van de rijkste landen één van de armste nu