Verenigde Naties trekken 1,8 miljard euro uit om coronavirus in Afrika en Midden-Oosten aan te pakken

AP
De Verenigde Naties lanceren vandaag een wereldwijd humanitair responsplan van 2 miljard dollar (1,85 miljard euro) om in 51 landen in Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Azië het nieuwe coronavirus te bestrijden. “Dat is nodig omdat miljoenen mensen in gevaar worden gebracht, indien we nu kwetsbare landen niet helpen en het virus vrij laten circuleren”, klinkt het.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Verenigde Naties roepen alle regeringen op om zich achter de inspanningen in het kader van het responsplan te scharen. Het is evenwel niet de bedoeling dat daarvoor de fondsen voor andere, al bestaande humanitaire oproepen worden aangesproken. Op die manier riskeren we namelijk een omgeving te creëren waarin zaken als cholera, de mazelen en meningitis kunnen gedijen, nog meer kinderen ondervoed raken en extremisten de controle kunnen overnemen. Een ideale voedingsbodem voor het coronavirus kortom, aldus de VN.

Medische bevoorrading
Het humanitaire responsplan wordt uitgevoerd door VN-agentschappen. Internationale ngo's en ngo-consortia zullen een directe rol spelen in de respons. Bedoeling is om te voorzien in medische bevoorrading en essentiële laboratoriumapparatuur om virustests uit te voeren, handenwasstations te installeren in kampen en andere nederzettingen en informatiecampagnes te lanceren over hoe mensen zichzelf en anderen kunnen beschermen.

Daarnaast moet het geld dienen om op verschillende plaatsen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika luchtbruggen en andere hubs in te richten. Humanitaire hulpverleners en voorraden kunnen op die manier makkelijker worden overgebracht naar plekken waar ze echt nodig zijn.

“Hele mensheid moet terugvechten”
"Covid-19 bedreigt de gehele mensheid en dus moet de hele mensheid terugvechten. Individuele reacties per land gaan niet volstaan", verklaarde VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. Hij benadrukte dat het van groot belang is om de extra kwetsbaren ter hulp te schieten. "Dit is een kwestie van fundamentele menselijke solidariteit. En het is cruciaal om de strijd met het virus aan te gaan."

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.
AFP VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.

Proper water en zeep
VN-noodhulpcoördinator Mark Lowcock wees er op zijn beurt op dat het zowel wreed als onverstandig zou zijn om de armste en meest kwetsbare landen van de wereld nu aan hun lot over te laten. "Covid-19 heeft het leven in de rijkste landen ter wereld al op zijn kop gezet. Nu bereikt het plaatsen waar mensen in oorlogszones leven, moeilijk toegang hebben tot proper water en zeep en niet kunnen rekenen op een ziekenhuisbed wanneer ze ernstig ziek worden. Als we het virus in deze gebieden vrij spel geven, brengen we miljoenen mensen in gevaar en zullen hele regio's in chaos verzinken", waarschuwde hij.

"Landen die nu de pandemie op eigen grondgebied bestrijden, geven terecht prioriteit aan mensen die in hun eigen gemeenschap leven. Maar de harde waarheid is dat ze zullen falen in de bescherming van hun eigen mensen als ze nu niet reageren en de armste landen helpen om zichzelf te beschermen", aldus Lowcock. 

Unicef
Van de 2 miljard dollar gaat er best ook 651 miljoen naar Unicef, zegt het kinderfonds van de Verenigde Naties. Het maakt zich namelijk zorgen over de gevolgen op korte en lange termijn van de coronacrisis voor de gezondheid, het welzijn, de ontwikkeling en de vooruitzichten van kinderen.

“De impact van de Covid-19 crisis op kinderen mag niet verwaarloosd worden. In slechts enkele maanden tijd heeft de ziekte het leven van kinderen over de hele wereld veranderd. Honderden miljoenen kinderen zitten niet op school. Ouders en verzorgers hebben hun baan verloren. Grenzen zijn gesloten. kinderen zijn de verborgen slachtoffers van deze pandemie”, zegt woordvoerder Philippe Henon van Unicef België.

Unicef wil het geld gebruiken om de toegang tot goede handwas- en sanitaire voorzieningen te verbeteren en om voor de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen -zoals jassen, maskers, brillen en handschoenen- te zorgen. Het kinderfonds wil daarnaast inzetten op het versterken van beschermingsdiensten, psychosociale steun en mogelijkheden tot leren op afstand. 

Lees ook: Examens mogen, maar moeten niet: de onderwijsminister en experts verduidelijken hoe het verder moet met dit schooljaar (+)  
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mark De vos

  Afrika tot daar aan toe maar waarom het midden oosten? Kunnen al die oliesjeiken geen fluit doen?!

 • Bert De Bruin

  Als alle medewerkers van deze zogenaamde humanitaire organisaties en internationale ngo’s en ngo-consortia nu eens als solidariteit 10% loon afstaan dan hebben ze al minimaal 18 miljard hetgeen dus goed zou zijn voor de komende 10 jaar.

 • Paul Verbeeck

  Overtuig de mensen maar eens , ze hebben hier al geld en materiaal te weinig . Iedere regering die nu zijn middelen gaat uitdelen , weg geven tekent zijn politieke dood . VN leiding moet misschien nu eens uit eigen zak helpen . Iedereen verliest loon of andere dingen terwijl de ganse politieke wereld geld blijft rapen .

 • Kris D'hooghe

  Ze hebben geld te veel zeker,ben benieuwd hoeveel landen in europa na corona op de fles zullen gaan,geld bij drukken heeft geen zin,dan kast een brood bvb binnen 1 jaat mischien 1000 euro

 • Philomena Vanderweyen

  Goed nieuws voor de mensen in die continenten.