Verenigde Naties dreigen eind deze maand zonder geld te vallen

VN-chef Antonio Guterres.
AFP VN-chef Antonio Guterres.
De Verenigde Naties werken met een tekort van 230 miljoen dollar (209 miljoen euro) en zouden aan het eind van de maand helemaal zonder geld komen te zitten, omdat dan ook de reserves op zijn. VN-chef António Guterres heeft dit in een brief aan de 37.000 personeelsleden geschreven.

Hij voorziet dat er conferenties en vergaderingen moeten worden afgelast en dat dienstreizen tot de hoogst noodzakelijke moeten worden beperkt. Ook moet de VN gaan kijken naar mogelijkheden om de kosten door energiebesparing te drukken.

De 193 lidstaten hebben slechts 70 procent betaald van het budget dat dit jaar nodig is voor de gewone activiteiten van de organisatie. De Verenigde Staten betalen daar doorgaans ruim een vijfde van. Er is voor het begrotingsjaar 2018/2019 bijna 5 miljard euro begroot. Dit bedrag staat los van de kosten van speciale missies voor het bezweren van internationale conflicten.

Volgens een anonieme zegsman hebben de lidstaten eerder dit jaar geweigerd te voldoen aan een verzoek van Guterres om de contributie te verhogen.
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lucien lemahieu

  de moment om dat luxe clubje op te doeken.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Goed zo, opdoeken die handel.

 • chris delanghe

  dan moet die bende lakeien vooral beginnen met veel minder geld uit te geven en organisatie af te slanken. Of nog beter gewoon op te doeken. Die doen gewoon niks behalve rapporten maken.

 • stefan crama

  Wat positiefs heeft dat onding al opgebracht. Afschaffen die zever.

 • Willem Debeurme

  Hoog tijd om in die belachelijk hoge salarissen en voordelen te snoeien ! bv. : wanneer op post in buitenland krijgt de partner een vervanginkomen, volledige uniefstudies vd kinderen betaald, hardshippremies die het salaris tot 2 à 3 maal opkrikken, enz, enz... en dat allemaal voor nul productiviteit !