Exclusief voor abonnees

Verenigd Koninkrijk telt al meer doden door coronavirus dan Italië. Hoe komt dat?

Beleid van premier Johnson, staat van gezondheidsdienst én genetica spelen rol

Agenten voor  het ziekenhuis waar premier Boris Johnson begin april als coronapatiënt werd opgenomen. Hij belandde op intensieve en loofde de NHS-zorgverstrekkers. Toch staat de Britse gezondheidsdienst NHS, na herhaalde besparingsrondes opgelegd door conservatieve regeringen, zwaar onder druk.
BSRagency Mario Pietrangeli / BACKGRID Agenten voor het ziekenhuis waar premier Boris Johnson begin april als coronapatiënt werd opgenomen. Hij belandde op intensieve en loofde de NHS-zorgverstrekkers. Toch staat de Britse gezondheidsdienst NHS, na herhaalde besparingsrondes opgelegd door conservatieve regeringen, zwaar onder druk.
Het Verenigd Koninkrijk telt nu meer dodelijke slachtoffers van Covid-19 dan Italië, dat wekenlang de koploper was in de Europese zwarte lijst. Is dat de schuld van het beleid van Boris Johnson, die aanvankelijk wilde inzetten op kudde-immuniteit en begin maart Covid-19 patiënten nog de hand schudde maar zelf op intensieve belandde? Schiet de gezondheidszorg bij de Britten schromelijk te kort? Is er een verklaring te vinden in de genetische opmaak van de Britten? Maar ook: tellen en vergelijken we de doden wel goed?

In Groot-Brittannië staat de trieste teller vandaag op 29.427 doden door Covid-19. Tel je er Schotland en Noord-Ierland bij, kom je aan 32.313 dodelijke slachtoffers. Italië klopt af op 29.079 doden. Ter vergelijking: in ons land zijn er tot nog toe 7.924 doden door het coronavirus. Zowel uit politieke als medische en academische hoek klinkt in Groot-Brittannië de roep naar een openbaar onderzoek naar wat de “inadequate aanpak” van de crisis wordt genoemd. Het beleid van premier Boris Johnson zal zwaar op de korrel genomen worden. Maar eerst: wat zeggen de cijfers?

Je hebt 13% van dit artikel gelezen