Verenigd Koninkrijk krijgt nog Europees geld maar moet dan wel nog bijdrage betalen

Europees parlementslid Johan Van Overtveldt (N-VA) stelde het ontwerp op.
Photo News Europees parlementslid Johan Van Overtveldt (N-VA) stelde het ontwerp op.
De commissie Begroting in het Europees Parlement heeft maandag haar goedkeuring gegeven om geld uit het Europees budget te storten aan Britse begunstigden zoals universiteiten, lokale gemeenschappen, landbouwers en Erasmus-studenten. Er is wel een belangrijke voorwaarde: het Verenigd Koninkrijk moet zijn bijdrage aan de Europese begroting betalen.

De goedgekeurde tekst verlengt het noodplan dat het Europees Parlement op 17 april goedkeurde. Dat liep eind 2019 af. De garantie geldt tot eind 2020 en blijft ook overeind in het geval van een brexit zonder akkoord met de EU. De maatregel slaat op programma's als Horizon 2020 en Erasmus+, maar ook op het landbouw- en regionaal beleid. De achterliggende gedachte is dat een terugtrekking zonder akkoord tot onzekerheid en aanzienlijke moeilijkheden zou leiden bij de uitvoering van de begroting voor 2019 en 2020, en dat zowel voor de begunstigden in het Verenigd Koninkrijk als voor die in andere lidstaten.

Akkoord

Naast de betaling van zijn bijdrage aan de Europese begroting zou het Verenigd Koninkrijk ook akkoord moeten gaan met de nodige controles en audits indien het nog betalingen wil ontvangen.


Het ontwerp, opgesteld door Europees Parlementslid Johan Van Overtveldt (N-VA), werd goedgekeurd met 26 stemmen voor, 4 tegen en 3 onthoudingen. De stemming in de plenaire vergadering vindt plaats in de week van 21 oktober in Straatsburg.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lea Van Heybeeck

  Voor Europa is er maar 1 ding belangrijk en dat is macht en geld. Het zit er vol van onbekwame parlementaire, die door hun land op een zijspoor gezet zijn. Europa brengt totaal niets terecht van oplossingen. Zie migratie, oorlog Turken vs Koerden, de uitspraak Catalaanse ministers enz... wat lafaards zijn dat er!

 • Eric Loyens

  En onze put van overtveld die jij hebt gecreeerd door leugens

 • Elsie Duppont

  Eerst betalen, dan krijgen.

 • Tom Der Kinderen

  Het financiële gedrocht begint te barsten... jammergenoeg gaan ze deze ultieme geldmachine voor afgeserveerde politici en hun gesubsidieerde corrupte vrienden uit de privé laten draaien tot lang na het punt waarop het niet meer te betalen is en de gevolgen zullen heel groot zijn..,

 • Gino Denil

  Zou Van Overtveldt een juiste inschatting gemaakt hebben?