Verenigd Koninkrijk dreigde ermee vrouw in coma het land uit te zetten

EPA
Het Verenigd Koninkrijk heeft ermee gedreigd een 31-jarige Indiase vrouw in coma het land uit te zetten. De Britse immigratiedienst Home Office liet Bhavani Espathi weten dat ze gedwongen zou kunnen worden het grondgebied te verlaten. “Wreed en gevoelloos”, noemde Labour-politica Diane Abbott de beslissing.

Bhavani Espathi moest een ernstige operatie ondergaan, waarna ze anderhalve week in coma ging. In die periode - september 2018 - kreeg ze het bericht van de Britse autoriteiten dat ze het land uit moest. Espathi’s Duitse verloofde, Martin Mangler (33), tekende beroep aan, toen de vrouw zelf nog niet bij bewustzijn was. Hij argumenteerde dat Espathi een uitzetting in haar toestand niet zou overleven.

Maar twee maanden later, op 3 december, werd ook het beroep geweigerd. De immigratiedienst gaf wel toe dat de patiënte “waarschijnlijk niet” dezelfde medische behandeling in India zou kunnen krijgen, maar voegde eraan toe dat haar dat nog niet het recht gaf om in het Verenigd Koninkrijk te verblijven. De vrouw kon bij gebrek aan behandeling toch rekenen op “palliatieve zorgen” in India, klonk het in de brief van het Home Office. De dienst vond ook geen “onoverkomelijke obstakels” om haar relatie met Mangler verder te zetten.

“Onmenselijk”, zei Chai Patel van het JCWI, een organisatie die opkomt voor migrantenrechten. “Maar niet verbazingwekkend van een departement waarvan de ambtenaren getraind zijn in het negeren van mensenrechten en aangespoord worden om uitwijsbevelen uit te schrijven.” Ook advocaten en politici klaagden aan dat de overheid  door het huidige vijandige klimaat “mensen de dood instuurt in het buitenland”. De 31-jarige Espathi heeft zelf een campagne opgezet om migranten en chronisch zieken te steunen.

Bhavani Espathi kwam in 2010 naar het VK met een studentenvisum. Ze bleef in het land om er met een werkvisum aan de slag te gaan in de kunstensector. Tot de ziekte van Crohn bij haar werd vastgesteld en ze een zware operatie moest ondergaan. Ze vroeg een verblijfsvergunning om humanitaire redenen aan. Ze beweerde dat ze “haar leven zou riskeren” bij een gedwongen uitzetting. Tot haar verbazing kreeg ze een weigering.”Ik dacht dat ze niet anders zouden kunnen dan mijn aanvraag om in het land te blijven te aanvaarden”, zei ze. “Als ze mij zouden zien, zouden ze mij toch niet op een vliegtuig zetten. Ik heb overal buisjes.”

Vorige maand moest Espathi door complicaties met haar darmen weer opgenomen worden in het ziekenhuis. In de zomer moet ze ook opnieuw onder het mes. Het Home Office zei de zaak te herbekijken op basis van “nieuw bewijsmateriaal sinds maart 2019". Het ziekenhuis waar ze behandeld wordt, bevestigde dat Espathi niet mag reizen, “niet nu en niet na haar operatie in 2019", omdat ze “constante gespecialiseerde zorgen behoeft”.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.