Verenigd Koninkrijk draagt voor verkiezingen geen kandidaat-eurocommissaris meer voor, Von der Leyen wil ook zonder Brit aan de slag

Ursula von der Leyen.
AP Ursula von der Leyen.
Het Verenigd Koninkrijk zal voor de parlementsverkiezingen van 12 december geen kandidaat-eurocommissaris voor de toekomstige Europese Commissie van Ursula von der Leyen meer voordragen. Dat heeft de Britse regering in een brief aan de verkozen Commissievoorzitter bevestigd. Die wil desondanks op 1 december starten. De Europese Commissie heeft nu een inbreukprocedure opgestart tegen het Verenigd Koninkrijk.

Volgens een woordvoerster van de Britse regering is de manoeuvreerruimte van de regering in de aanloop naar de verkiezingen van 12 december ingeperkt. "We hebben de Europese Unie een brief gestuurd om te bevestigen dat Groot-Brittannië overeenkomstig de richtlijnen voor pre-electorale perioden normaal gezien geen benoemingen voor internationale functies hoort door te voeren in deze fase", zei ze.

In Brussel bevestigde een woordvoerster dat von der Leyen de brief heeft ontvangen. De Duitse had deze maand al twee brieven naar Londen gestuurd met het dringende verzoek om een kandidaat voor te dragen. Ook de Europese regeringsleiders hadden premier Boris Johnson eind oktober, naar aanleiding van het uitstel van de brexit, duidelijk gemaakt dat hij een kandidaat naar Brussel moet sturen.

Inbreukprocedure

Zolang het Verenigd Koninkrijk lid is van de EU is het volgens de verdragen verplicht een commissaris te leveren. 

“Als bewaker van de Europese verdragen, heeft de Europese Commissie vandaag een brief gestuurd om het Verenigd Koninkrijk in gebreke te stellen omdat het niet tegemoet is gekomen aan zijn verplichtingen die zijn opgenomen in de EU-verdragen, door geen kandidaat voor de functie van Europees Commissaris voor te stellen”, legt het dagelijks bestuur van de Europese Unie uit in een mededeling.

Londen heeft nu tot vrijdag 22 november om te antwoorden. De korte deadline is nodig om von der Leyen, zo snel mogelijk in functie te laten treden. 

Onzekerheid

Door de Britse weigering ontstaat bijkomende onzekerheid over het aantreden van de Commissie van von der Leyen. “We bekijken alle opties maar hebben nog geen besluit genomen over de volgende stappen. Dit is een uitzonderlijke en ingewikkelde situatie die nog nooit is voorgekomen”, aldus een commissiewoordvoerster. Ze zei er wel bij dat Londen heeft verzekerd dat het de voortgang van het werk in de EU niet wil belemmeren en dat de von der Leyen nog altijd op 1 december aan de slag wil gaan.

 Von der Leyen wou de voorbije dagen niet ingaan op de vraag of haar Commissie zonder Brits onderdaan aan de slag kan. "We antwoorden niet op hypothetische vragen", zei een woordvoerster gisteren nog. 

Het aantreden van de nieuwe bestuursploeg heeft al vertraging opgelopen door de afwijzing van de eerste Franse, Hongaarse en Roemeense kandidaten door het Europees Parlement. Vandaag vinden daar de hoorzittingen met hun opvolgers plaats.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.