Verenigd in verdriet: vaders die gezin verloren bij aanslagen Sri Lanka vinden elkaar in mortuarium

Links Matthew Linsey en zijn gezin. Zoon Daniel en dochter Amelie (rechts) overleefde de aanslagen niet. Rechts Ben Nicholson met zijn vrouw en twee kinderen Alex en Annabel. Alleen hij leeft nog.
RV Links Matthew Linsey en zijn gezin. Zoon Daniel en dochter Amelie (rechts) overleefde de aanslagen niet. Rechts Ben Nicholson met zijn vrouw en twee kinderen Alex en Annabel. Alleen hij leeft nog.
Toen ze op paaszondag aan het ontbijt zaten in het Shangri-La Hotel in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo waren ze nog vreemden voor elkaar, maar intussen zijn de Amerikaanse Matthew Linsey (61) en de Britse Ben Nicholson (43) elkaars steun en toeverlaat. Ze ontmoetten elkaar in een mortuarium, terwijl ze allebei wanhopig op zoek waren naar hun kinderen na de bloederige aanslagen afgelopen weekend. Ze kregen allebei vreselijk nieuws.

Matthew Linsey vertelde gisteren tijdens een interview hoe hij Ben Nicholson tegen het lijf liep in een plaatselijk ziekenhuis en hoe ze elkaar in de armen vielen. “We omhelsden elkaar en probeerden elkaar te ondersteunen”, zei hij aan de Britse krant Daily Mail. “We hielpen elkaar.”

Vreselijke tol

Het aantal doden na de aanslagen is intussen opgelopen tot 359 en de ontploffingen eisten ook een vreselijke tol van de twee Britse gezinnen. Ben verloor bij de eerste explosie zijn vrouw Anita (42), zijn zoon Alex (14) en zijn dochter Annabel (11). Matthew probeerde te vluchten met zijn kinderen, maar Daniel (19) en Amelie (15) stierven bij een tweede explosie. Die was gericht tegen de overlevenden en de hulpdiensten die hen zouden komen helpen.


Matthew vertelde aan de Amerikaanse zender CNN over zijn laatste momenten met zijn kinderen. Dat deed de Amerikaanse vermogensbeheerder vanuit de tuin van zijn woning in Londen, met één van zijn twee overgebleven zonen - David (21) - aan zijn zijde. De echtgenote van Matthew en zijn overgebleven zonen waren niet mee op reis. (lees hieronder verder)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Hij omschreef de explosie als een “drukgolf” en vertelde hoe zijn kinderen ontbijt voor hem aan het halen waren toen de terroristen toe sloegen. “Mijn kinderen waren zo lief”, zegt hij. “Ze gingen naar het buffet om mijn bord te vullen. Ik wilde nog iets gaan halen om te drinken, maar mijn dochter hield me tegen en zei dat zij dat wel zou doen. Dat was het moment dat de eerste bom ontplofte. Mijn zoon en dochter overleefden het en renden naar me toe.”

Matthew besefte naar eigen zeggen meteen dat er een tweede bom zou zijn. “Die is er altijd”, zegt hij. “We probeerden te vluchten, maar renden recht in de tweede explosie. Misschien hadden we moeten blijven waar we waren en had ik mijn kinderen moeten beschermen met mijn lichaam.”

Verwarring

Hij vertelde ook hoe hij geprobeerd had om Daniel te reanimeren en hem naar een ambulance had gedragen. “Daniel en Amelie waren allebei bewusteloos. Mijn dochter leek nog te bewegen, maar mijn zoon niet. Een vrouw bood aan om mijn dochter naar beneden te dragen, naar de ziekenwagen. Ik had hulp nodig om mijn zoon te verplaatsen. Iemand hielp me en allebei mijn kinderen kwamen in hetzelfde ziekenhuis terecht. Maar in de verwarring raakte ik mijn dochter kwijt.” (lees hieronder verder)

Daniel (19) en Amelie (15), de kinderen van Matthew Linsey.
RV Daniel (19) en Amelie (15), de kinderen van Matthew Linsey.

Matthew ging uiteindelijk mee met zijn zoon en schreeuwde om hulp. “De dokters deden wat ze konden, maar de omstandigheden waren erg rudimentair”, klinkt het. Later vond hij Amelie terug. Ze bleek gestorven te zijn aan inwendige bloedingen. Het was in het mortuarium dat hij Ben tegen het lijf liep. Die was op zoek naar zijn zoon Alex. “Hij is een lieve man”, aldus Matthew. “Ik sprak hem vandaag nog. Hij is nog altijd in Sri Lanka en probeert de repatriëring van zijn gezin te regelen.”

Ben – een advocaat die in Singapore woont en voor oliebedrijf BP werkt – vertelde eerder al dat zijn “perfecte gezin” op een “genadige manier” stierf: “onmiddellijk en zonder pijn”. (lees hieronder verder)

Ben Nicholson en zijn gezin. Hij is de enige die de aanslag overleefde.
RV Ben Nicholson en zijn gezin. Hij is de enige die de aanslag overleefde.

Matthew vertelde ook over zijn eigen verwoede pogingen om de lichamen van zijn kinderen thuis te krijgen en het vreselijke wachten daarop. “Ik moest foto’s van mijn kinderen naar Sri Lanka sturen, zodat een dokter ze daar zou kunnen identificeren. Ik wou dat het sneller ging.”

Bij de 359 doden van de reeks aanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka waren 34 buitenlanders. 14 buitenlanders zijn nog altijd vermist. De teller van het aantal gewonden staat momenteel op meer dan 400, maar een aantal van hen is nog in kritieke toestand.

Jacht

De politie maakt intussen jacht op de daders. 60 mensen zitten al in de cel op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen en volgens premier Ranil Wickremesinghe zouden er nog enkelen op de vlucht zijn. Volgens minister van Defensie Ruwan Wijewardene zouden er in totaal 9 zelfmoordterroristen geweest zijn, waarvan er al 8 doodverklaard werden. Volgens hem waren ze lid van de radicaal-islamitische National Thowheeth Jama’ath (NTJ), maar kregen ze hulp uit het buitenland. Terreurbeweging IS eiste gisteren de aanslagen op.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.