Verdeeld Spanje trekt de straat op: voor overleg over Catalonië, ook demonstraties tegen onafhankelijkheid

afp
Tienduizenden Spanjaarden hebben vandaag in diverse steden gedemonstreerd voor een overleg over Catalonië. Onder het motto "Praten we?'' kwamen zij samen voor de stadhuizen van onder meer de Spaanse hoofdstad Madrid en Barcelona, de hoofdstad van de regio Catalonië die zich wil afscheiden van Spanje.

De demonstraties zijn zonder noemenswaardige incidenten verlopen. De meeste actievoerders waren in het wit gekleed en droegen witte linten en ballonnen. De demonstranten riepen de Spaanse premier Mariano Rajoy en de Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont op om met elkaar in gesprek te gaan. Steeds opnieuw scandeerden ze "wij willen dat er wordt gepraat". Aan het adres van Rajoy en Puigdemont riepen de betogers "praat of stap op".

ap
epa
afp
afp

Niet ver van de demonstratie in Madrid waren bij een tweede actie duizenden mensen bijeengekomen om te demonstreren tegen de onafhankelijkheid van Catalonië.

afp
afp

De situatie dreigt de komende dagen te escaleren. Catalaanse partijen hebben aangekondigd de onafhankelijkheid te zullen uitroepen naar aanleiding van het door Madrid en de rechter verboden referendum van vorige week zondag.

Catalaanse tegenstanders van onafhankelijkheid hebben voor zondagmiddag een demonstratie in het centrum van Barcelona aangekondigd.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roland Vanlerberghe

  Een toegelaten referendum had tenminste duidelijkheid gegeven over de situatie, het had ook het aantal verontwaardigde mensen naar aanleiding van het brute optreden van vorige week beperkt gehouden, nu gaat het ondergronds beginnen broeden met het gevolg dat je je nu aan alles kunt verwachten.

 • diederik van amber

  Eendracht... eigen gezag mag niet... leuke boel. Ik stel voor dat die tegen souveraniteit pleiten morgen gaan vragen wat hun buurman wil en dan dit zijn zin doet. Trouwens, Spanje was ooit hier de baas, waarom mogen wij dan een eigen land hebben? Ik stel voor dat we felipe tot onze koning kronen.

 • françois troch

  waarom overleg die mannen in Catalonie willen alleen overleg als ze hun zin krijgen

 • Gerard Braeckmans

  Een referendum is sowieso al gevaarlijk. Het dient om bepaalde situaties in een richting te sturen en dit voor mensen (meestal politiekers) die er baat bij hebben. Indien men mogen een referendum voor minder belastingen moest houden, wat denk dat dan de uitslag zou zijn? Inderdaad! Maar het is niet te verwezenlijken.

 • Jos Den Beste

  Ik blijf er mij nog steeds over verbazen hoe gewetenloze politici, vooral uit eigenbelang, een massa mensen zo stupide krijgen om voor separatisme te kiezen ipv voor eendracht. Denken al die mensen nu dat ze het beter gaan hebben als ze zich afscheiden? Of is het enkel uit egoïsme dat ze zichzelf boven hun, misschien, minderbedeelde, landgenoten plaatsen? Ieder land heeft wel zo'n bende politici zekers? Ze zaaien liever haat, nijd en verdeeldheid dan solidariteit en algemeen belang te promoten?