Verdachten in zaak dode hovenier Martin hadden volgens politie waarschijnlijk niet de bedoeling hem te doden

Hulpverleners plaatsen een scherm in een speeltuin waar een man om het leven is gekomen in Assen.
ANP Hulpverleners plaatsen een scherm in een speeltuin waar een man om het leven is gekomen in Assen.
Het vijftal dat wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 32-jarige hovenier Martin in een speeltuin in het Nederlandse Assen, had waarschijnlijk niet de intentie de man te doden. De politie stelt dat op grond van de eerste bevindingen van het onderzoek geen feiten naar voren zijn gekomen die wijzen op doodslag. De uitkomsten van de lijkschouwing die vandaag is verricht op het lichaam van de man zijn nog niet bekend. 

De vijf mannen, een 27-jarig man uit Kampen en vier mannen van 36, 38, 46 en 54 jaar uit Assen werden gisteravond “op grond van de eerste bevindingen van het onderzoek” door het Openbaar Ministerie in vrijheid gesteld. Uit het politieonderzoek is niet gebleken dat ze de 32-jarige dove hovenier hebben mishandeld. 

“Uit de verhoren van de verdachten, de getuigenissen die we tot nu toe hebben opgetekend en het oordeel van de forensisch schouwarts zijn geen feiten en omstandigheden naar voren gekomen die wijzen op doodslag”, zegt politiewoordvoerder Paul Heidanus vandaag. “Wij denken niet dat de verdachten de intentie hadden het slachtoffer te doden. Het lijkt er op dat ze hem in bedwang wilden houden om hem aan de politie over te dragen.”

Het onderzoek naar het overlijden van de man gaat door.
Volgens Heidanus kan uit het onderzoek blijken dat sprake is van een ander misdrijf. De vijf mannen blijven dan ook nog steeds formeel verdacht van betrokkenheid bij de dood van de dove Martin. Vandaag werd ook een autopsie verricht op het stoffelijk overschot van de overleden man. “Het is niet te zeggen wanneer we daar uitsluitsel over hebben. Dat kan binnen een paar dagen zijn, maar het kan ook een paar weken duren.”

Melding van zedendelict

Volgens de politie werd er zaterdag een melding gedaan van een zedendelict met een vierjarig meisje, waarbij de 32-jarige hovenier mogelijk betrokken zou zijn. Hij is daarop aangesproken door de vader van het meisje, die de man probeerde tegen te houden omdat die op zijn fiets wilde wegrijden. Tijdens de worsteling die volgde, kwamen ze ten val. Vier omstanders hebben toen de 32-jarige vastgehouden in afwachting van de politie. De in bedwang gehouden man bleek later te zijn overleden. De vader van het meisje heeft zich later zelf bij de politie gemeld.

Het onderzoek naar het mogelijke zedendelict gaat eveneens verder. In verband met de privacy van de betrokkenen zal de politie hierover geen verdere mededelingen doen. Collega’s van Martin 
zeiden gisteren “helemaal niets” te geloven van de verhalen dat hij een meisje misbruikt zou hebben. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • WILLY ZACHEL

  Lijkt weer een doofpot historie te worden ? Voor mij zijn die 5 moordenaars niets meer maar ook niets minder Dat zedendelict lijkt mij erg overdreven en onwaar !

 • Chris Daeleman

  Ik word ziek van alles te lezen. De waarheid en niets dan de waarheid maar dat zal men nooit weten. Die man was doof en kon zijn stem niet laten hiren, zich niet verdedigen.

 • Tom Der Kinderen

  1 knie op de borst van een liggend persoon is voldoende om hem te doen stikken.Laat staan met 4 of 5 personen. Los van wat misschien gebeurd is zijn dit wel effectieve moordenaars, niet de bedoeling is dikke zever, die mens is dood en kan zijn versie van de feiten niet meer geven.

 • Kim Feytons - Nannan

  Ze hadden niet de intentie te doden, maar hij is wel dood hé!komt niet van iemand zomaar in bedwang te houden.

 • Jack Hoeben

  Je kan iemand in bedwang houden zonder zuurstof te blokkeren denk ik dan.Zwaar straffen indien de autopsie op verstikking uitdraait!