Verdachten drones op Gatwick komen uit de buurt van luchthaven

REUTERS
De verdachten die werden opgepakt in het onderzoek naar de drones die het luchtverkeer op de Engelse luchthaven Gatwick zwaar hebben verstoord, zijn een 47-jarige man en een 54-jarige vrouw uit de omgeving. De twee zijn afkomstig uit de Engelse stad Crawley, op nog geen acht kilometer van de luchthaven, deelde de politie vandaag mee. 

Ze werden gisteravond laat in Crawley gearresteerd, zei de politie van het graafschap Sussex. "Het onderzoek wordt voortgezet", aldus commissaris James Collins. Over een mogelijk motief van de verdachten, wilde de politie voorlopig niets kwijt. Wie aanwijzingen kan geven, moet zich onmiddellijk tot de politie wenden.

Bij de arrestanten zou het volgens de Telegraph om een echtpaar gaan. De 47-jarige is een ramenplaatser en een fanaat van drones en telegeleide helikopters. Zijn werkgever ontkende dat de man ook maar iets met de dronecampagne te maken heeft, want hij was toen aan het werk en absoluut betrouwbaar. Ook de buren beschreven hem als een hardwerkende vader met twee kinderen. 

De voorbije dagen werd een veertigtal keer drones boven de luchthaven gespot. Sinds woensdagavond moest daarom een duizendtal vluchten afgelast of omgeleid worden om ongevallen te voorkomen. 

Volgens de woordvoerder van de luchthaven werden rond de 140.000 passagiers getroffen, uitgerekend kort voor de kerstvakantie. Velen van hen strandden in Gatwick en sliepen op zetels of gewoon op de grond. 

Vandaag zouden 757 vluchten met meer dan 124.000 passagiers afgewerkt worden. Wegens het drukke vluchtschema en de grote toeloop konden vele toestellen niet tijdig opstijgen en landen, enkele vluchten moesten alsnog geannuleerd worden. Overal vormden zich lange wachtrijen. Enkele passagiers zagen het grappige er wel van in. “Eindelijk wordt onze aandacht afgeleid van de brexit”, zei een van hen.

Van terroristische motieven zijn de autoriteiten tot dusver niet uitgegaan. Er is ook geen bewijs voor dat een buitenlandse mogendheid erbij betrokken is, zei een politiewoordvoerder vrijdag voordat de arrestaties werden bekendgemaakt. Maar de speurders sluiten niet uit dat de daders radicale milieuactivisten kunnen zijn.

De CEO van de luchthaven, Stewart Wingate, sprak van een “precies geplande operatie die bedoeld is om de luchthaven te verlammen en de aanloop naar kerstmis zoveel mogelijk te storen”. Voor de luchtvaartsector en de autoriteiten is dit een serieuze waarschuwing. “Het kan niet dat drones een essentieel deel van onze nationale infrastructuur op deze manier kunnen verlammen”, verklaarde Wingate. “Het is duidelijk een relatief nieuwe technologie. We moeten samen nadenken over de juiste oplossingen om te waarborgen dat zoiets niet nog een keer kan gebeuren”. 

REUTERSReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.