Verdachte van schietpartij Florida bedreigde vorig jaar schoolgenoten: "Het zat eraan te komen"

Nikolas Cruz
Instagram Nikolas Cruz
De negentienjarige Nikolas Cruz die werd gearresteerd na de schietpartij op de school in Parkland, Florida, was een ex-leerling van de school. Een leraar die hem vorig jaar in de klas had, beweert dat er vorig jaar al problemen waren met de jongen. Jongeren die met hem op school zaten, zeggen niet verrast te zijn.

"We kregen vorig jaar al te horen dat hij geen toestemming had om de campus te betreden met een rugzak," zegt wiskundeleraar Jim Gard, die de jongen vorig jaar in zijn klas had. "Er waren vorig jaar problemen waarbij hij leerlingen bedreigde en ik denk dat hem gevraagd werd om de campus te verlaten," voegt hij eraan toe.

Sheriff Scott Israel bevestigde ondertussen dat Cruz vorig jaar geschorst werd om disciplinaire redenen. Momenteel pluizen agenten de socialemediapagina's van de schutter uit en ze zijn al erg verontrustende informatie op het spoor gekomen, luidt het. Over het motief van de dader had hij nog geen informatie.

Een agent maakte deze foto van Cruz bij zijn arrestatie.
rv Een agent maakte deze foto van Cruz bij zijn arrestatie.

Voorspelling

De negentienjarige Jillian Davis, die vorig jaar van school ging, omschreef Cruz als een verlegen en stille jongen. Davis vertelde dat hij bijna van persoonlijkheid leek te veranderen als hij boos was. Ook sprak de vermeende moordenaar volgens haar vaak over vuurwapens en messen, maar werd eigenlijk niet serieus genomen.

Een leerling van de school vertelde aan lokale zender dat andere scholieren "wisten dat hij de schutter moest zijn". "Veel mensen zeiden dat hij het moest zijn. Veel jongeren grapten dat hij degene zou zien die ooit het vuur zou openen op de school," zei de student. "Nu blijkt dat iedereen het voorspeld heeft. Dat is gestoord."

"De jongen was gek. Ik volgde een paar jaar geleden bouwkunde met hem en hij mocht de school niet binnen met een rugzak. Hij bedreigde ook leerlingen, brak glas en raakte betrokken bij gevechten, dus hij werd van school gegooid," zei een andere leerling aan CBS News.

De zeventienjarige Matthew Walker vertelde aan ABC News dat de verdachte erom gekend was om zijn messen en geweren te tonen. "Hij ging van klas tot klas en schoot gewoon op willekeurige jongeren," aldus Walker. "Alles wat hij post (op sociale media) gaat over wapens. Het is ziek".

Leerling Chad Williams omschrijft Cruz als een buitenstaander die bekend stond om zijn onhandelbaar gedrag op school en die vaak het brandalarm ten onrechte liet afgaan. Hij was ook "gek van wapens", aldus Williams.

De verdachte van de schietpartij in Parkland wordt gearresteerd.
REUTERS De verdachte van de schietpartij in Parkland wordt gearresteerd.

Geen waarschuwing

Volgens Jim Gard werden de onderwijzers door het schoolbestuur per mail waren gewaarschuwd voor Cruz. "Er waren problemen. Runcie, de directeur van het schooldistrict, vertelde deze namiddag echter aan journalisten dat hij niet op de hoogte was van enige bezorgdheden omtrent de student. "We kregen geen waarschuwingen," vertelde hij aan The Miami Herald. "Mogelijk waren er tekenen, maar we kregen geen waarschuwing of telefoontjes en er werden geen bedreigingen geuit."

Een instagrampost van Nikolas Cruz.
Instagram Een instagrampost van Nikolas Cruz.13 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Meert Dominique

  Hij heeft totaal legaal zijn wapens gekocht, het mag in de VS. Dat er hier op de fora ook trawanten van de NRA aanwezig zijn is niet nieuw en schrikwekkend.

 • Pete Schoonhuys

  Laat net senator Marco Rubio van Florida 3.3 miljoen als steun voor de Republikeinse campagne gekregen hebben van de NRA... ziek. Kan één van die idioten me vertellen waarom je als burger een wapen nodig hebt??

 • Dany Herman

  Een wapen is een dood ding enkel een mens brengt het tot leven, een dier gebruikt dit niet

 • ibrahinm balakan

  Dit hadden ze dus ook weer kunnen voorkomen als ze iets hadden gedaan met de signalen. Ma ja, hoeveel % vd bevolking moet je dan onder toezicht gaan plaatsen? Het lijkt wel alsof de helft vd bevolking gevaarlijk is.

 • ibrahim Mechelen

  Oei, tis gene arabier... dan zal het wel iemand zijn die mentaal onstabiel is... mocht het iemand zijn met een Arabische naam dan was het weeral feest voor ons #schuld van de islam