Verdachte van Rwandese genocide opgepakt in Congo

In Bisesero werden tijdens de genocide 50.000 Tutsi's omgebracht
AFP In Bisesero werden tijdens de genocide 50.000 Tutsi's omgebracht
Eén van de negen voortvluchtigen die nog gezocht werden door het Rwanda-tribunaal (ICTR), Ladislas Ntaganzwa, is gisteren opgepakt in de Democratische Republiek Congo. Dat maakte het tribunaal bekend in een persbericht.

Ntaganzwa was in 1994 burgemeester van Nyakizu, in het zuiden van Rwanda. Duizenden Tutsi's in zijn gemeente zijn vermoord. Veel vrouwen werden verkracht. De man werd gezocht omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan het aanzetten tot en meewerken aan de genocide, misdaden tegen de menselijkheid en het schenden van de conventies van Genève.

De Congolese autoriteiten verleenden hun medewerking aan de arrestatie. ICTR-hoofdaanklager Hassan Jallow vraagt nu "zo snel mogelijk" zijn uitlevering aan Rwanda, zodat hij daar kan worden berecht.

Nog acht voortvluchtigen
Er zijn nog acht genocideverdachten voortvluchtig: Felicien Kabuga, Augustin Bizimana, Protais Mpiranya, Fulgence Kayishema, Pheneas Munyarugarama, Aloys Ndimbati, Ryandikayo en Charles Sikubwabo. Er is een beloning tot 5 miljoen dollar voor informatie die leidt tot hun aanhouding.

Na de moord op de Rwandese Hutu-president Juvénal Habyarimana op 6 april 1994, werden de daaropvolgende maanden meer dan 800.000 Rwandezen vermoord. Het ging vooral om Tutsi's en gematigde Hutu's.