Verdachte van moord op Els Borst was ontsnapt uit Vlaamse instelling

De Nederlandse oud-minister Els Borst werd op 8 februari 2014 bij de garage van haar huis in Bilthoven om het leven gebracht.
ANP De Nederlandse oud-minister Els Borst werd op 8 februari 2014 bij de garage van haar huis in Bilthoven om het leven gebracht.
Bart Van U., die wordt verdacht van het doden van de Nederlands oud-minister Els Borst en zijn zus, is eind 2013 vertrokken uit een Vlaamse psychiatrische instelling waar hij gedwongen was opgenomen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd door zijn advocate Noëlle Pieterse.

Van U. werd op 17 oktober 2013 in verwarde toestand aangehouden bij de Israëlische ambassade in Brussel. Op 28 oktober werd hij opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis in Grimbergen, maar op 28 november vertrok hij daar weer. Dat was een week voordat de gedwongen opname voorbij was. Daarvan was al wel besloten dat die niet zou worden verlengd.

Zijn psychiater had de 38-jarige Van U. nog wel aangemeld voor een behandeling in Rotterdam, maar daar maakte Van U. geen gebruik van.

Van U. werd in januari gearresteerd voor de moord op zijn 43-jarige zus. Het Openbaar Ministerie meldde op 26 januari dat hij door een DNA-match ook in verband wordt gebracht met de dood van Borst in 2014.

Volgens het OM is Van U. tegen de zin van justitie nooit behandeld voor waandenkbeelden en allesoverheersende angsten voor een islamitische terreuraanslag. Van U. kwam meerdere keren met justitie in aanraking. In 2011 werd hij aangehouden voor verboden wapenbezit.

Inmiddels heeft het OM een onderzoekscommissie ingesteld die "grondig en breed" moet gaan bekijken wat er de afgelopen jaren allemaal rond Van U. is gebeurd.