Verdachte van bomaanslag Bangkok volgens politie geen terrorist

De verdachte (rechts) werd in zijn appartement opgepakt. Deze foto werd verspreid door de politie.
EPA De verdachte (rechts) werd in zijn appartement opgepakt. Deze foto werd verspreid door de politie.
De man die vandaag in Bangkok is aangehouden verdacht van verantwoordelijkheid voor een bomaanslag eerder deze maand, is geen terrorist. Hij wordt ervan verdacht een persoonlijk motief te hebben gehad dat niets te maken heeft met politiek, zei politiechef generaal Somyot Poompunmuang. Hij lichtte dit verder niet toe, berichtte The Bangkok Post.

De politie arresteerde de kennelijk Turkse man tijdens een inval in het stadsdeel Nong Chok in Bangkok. Daar vonden ze ook spullen waarmee bommen kunnen worden gemaakt. De verdachte "lijkt veel op degene naar wie op zoek zijn", zei een Thaise politiewoordvoerder. Hij wordt vooralsnog beschuldigd van het in bezit hebben van explosieven en een vals paspoort, maar de politie verwacht meer aanklachten tegen hem.

Bij de bomaanslag in Bangkok vielen 17 augustus twintig doden en meer dan honderd gewonden, Het was er de bloedigste aanslag ooit. De politie leek volkomen in het duister te tasten. In media werd een verband gelegd met het feit dat Thailand vorige maand gevluchte Oeigoeren naar China heeft teruggestuurd. Turkse extremisten zouden wraak nemen op Thailand. Oeigoeren vormen een minderheid in China die verwant is aan Turken en zich in China verdrongen voelt.

De politie zei afgelopen week dat de hoofdverdachte waarschijnlijk niet alleen handelde. De autoriteiten zouden nog meer verdachten op het oog hebben.

De man in het gele T-shirt die kort na de aanval werd geïdentificeerd als hoofdverdachte van de aanslag.
AP De man in het gele T-shirt die kort na de aanval werd geïdentificeerd als hoofdverdachte van de aanslag.
De politie verspreidde deze robotfoto van de verdachte.
AP De politie verspreidde deze robotfoto van de verdachte.