Verdachte van aanslag New York wil een IS-vlag in zijn ziekenhuiskamer

Tekening van de rechtbankzitting waarin de verdachte geboeid in een rolstoel verscheen.
REUTERS Tekening van de rechtbankzitting waarin de verdachte geboeid in een rolstoel verscheen.
Tekening van de rechtbankzitting waarin de verdachte geboeid in een rolstoel verscheen.
REUTERS Tekening van de rechtbankzitting waarin de verdachte geboeid in een rolstoel verscheen.
De verdachte van de terreuraanslag in Manhattan, Sayfullo Saipov, wil een vlag van Islamitische Staat (IS) ophangen in zijn ziekenhuiskamer. Dat blijkt uit documenten bij de rechtbank. Daarin staat beschreven wat Saipov zei tijdens zijn verhoor in het ziekenhuis, waar hij dinsdagnamiddag werd opgenomen nadat hij door de politie in de buik werd geschoten.

Saipov reed even daarvoor met een vrachtwagen in op een fietspad in New York en doodde acht mensen. Hij wordt aangeklaagd voor terrorisme. De verdachte heeft tegen de politie gezegd dat hij een goed gevoel heeft over zijn daden. Saipov verklaarde dat hij had besloten om op Halloween toe te slaan, omdat er dan veel mensen op straat zouden zijn. Hij hoopte tot de Brooklyn Bridge te rijden om ook daar voetgangers omver te rijden. Op een persconferentie zei de aanklager van Manhattan dat Saipov de aanval twee maanden voorbereidde, en eerder al een wagen huurde om zijn route langs de westelijke zijde van Manhattan voor te bereiden.

Tekening van de rechtbankzitting waarin de verdachte geboeid in een rolstoel verscheen.
REUTERS Tekening van de rechtbankzitting waarin de verdachte geboeid in een rolstoel verscheen.

Tweede man

De aanslagpleger verklaarde tegen de politie dat hij geïnspireerd was door video's van Islamitische Staat. Woensdagavond verscheen hij voor het eerst voor een rechtbank in New York, in een rolstoel. Hij kreeg een pro-Deoadvocaat toegewezen en beantwoordde de vragen voornamelijk met ja of nee, met behulp van een Russische tolk. Er werden twee aanklachten geformuleerd: steun aan een buitenlandse terroristische organisatie en geweld en vernieling. Het is niet duidelijk of Saipovs wens om een IS-vlag is ingewilligd.

De politie was woensdag op zoek naar een tweede Oezbeekse man. De 32-jarige Mukhammadzoir Kadirov werd gezocht in verband met de aanslag dinsdag in New York. De man is gevonden maar het is niet bekend of hij ook is gearresteerd. 

Uber en Lyft

Sayfullo Saipov was niet enkel chauffeur voor Uber maar ook voor Lyft, zo meldt Associated Press. Het in San Francisco gevestigde bedrijf bevestigde gisteren in een verklaring dat het meewerkt met het onderzoekers naar zijn voormalige werknemer. Sayfullo Saipov was "in het verleden" chauffeur voor het platform Lyft, aldus het bedrijf, dat stelt nooit klachten over de man te hebben ontvangen. De man uit Oezbekistan werkte ook als chauffeur voor Uber.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Remi Kastaar

  Ik bond hem vast en hing er de janetten vlag op (regenboog vlag).

 • Ann Vervecke

  Was het hier, ze stonden al te betogen met hun borden. Unia en hun linkse vriendjes voorop!

 • Patrick Jonkers

  49% van de kinderen in A'pen spreken GEEN Nederlands thuis....binnen 5 jaar is dat 75%

 • Anna Vandenberg

  Een linkse mensenrechten advocaat zal zorgen dat hij het krijgt een dader heeft dikwijls betere advocaten dan slachtoffer.

 • Glenn Bellen

  Natuurlijk een tolk, Marie. Die hier bij ons geboren zijn (2e/3e generatie) spreken toch ook nog steeds geen fatsoenlijk Nederlands of Vlaams.