Verdachte van aanslag in Noorse moskee verwerpt beschuldigingen

Jongeman lost schoten in moskee; schietincident behandeld als poging tot terreurdaad

Philip Manshaus.
RV Philip Manshaus.
De jonge Noor die zaterdag een vuurwapen hanteerde in een moskee in de buurt van Oslo wordt aangeklaagd voor “terroristiche daad”. Dat maakt de Noorse politie vandaag bekend. De verdachte verwerpt de feiten waarvan hij beschuldigd wordt, verklaarde zijn advocaat aan het Franse persagentschap AFP. De dader liep bij het incident lichte verwondingen op, net als de moskeebezoeker die hem overmeesterde. In Bærum werd later een persoon dood aangetroffen in een woning. Het gaat om de 17-jarige halfzus van de verdachte.

De 21-jarige wordt momenteel vervolgd voor moord en poging tot moord. De aanklacht wordt uitgebreid met “poging tot terreurdaad”, verklaart de politie vandaag. De verdachte verschijnt om 13 uur voor een rechter, die zal beslissen of hij in voorlopige hechtenis wordt genomen. 

De Noorse premier Erna Solberg heeft een bezoek gebracht aan de getroffen gemeenschap. Ze had een ontmoet met onder meer Mohamed Rafiq, die de schutter met een andere moskeebezoeker tegen de grond werkte.
AP De Noorse premier Erna Solberg heeft een bezoek gebracht aan de getroffen gemeenschap. Ze had een ontmoet met onder meer Mohamed Rafiq, die de schutter met een andere moskeebezoeker tegen de grond werkte.

In de moskee werden verschillende schoten gelost. De politie laat voorlopig in het midden wat voor wapens er ter plekke gevonden werden. Het hoofd van het Islamitisch Centrum al-Noor in Baerum, Irfan Mushtaq, verklaarde tegen TV2: “De man had twee shotgun-achtige wapens en een pistool bij zich. Hij brak door een glazen deur en loste schoten”. Mushtaq zou snel ter plaatse zijn geweest en ging ook het gebouw binnen. “Daar zag ik patronen op de vloer liggen en bloed op de tapijten”, zei hij tegen de krant VG. “En ik zag dat één van onze leden op de dader zat. Helemaal onder het bloed.”

Hoofd van de moskee Irfan Mushtaq was getuige.
REUTERS Hoofd van de moskee Irfan Mushtaq was getuige.

De aanvaller, die in de buurt woonde, zou een helm en een beschermend vest hebben gedragen. Volgens Mushtaq waren er op het moment dat de schutter de moskee binnendrong nog slechts drie oudere mannen aanwezig. Negen andere moslims hadden de moskee vlak daarvoor verlaten. 

Heldendaad

Bij de aanval viel een lichtgewonde, de 65-jarige moskeebezoeker die de dader overmeesterde. Ook de dader zelf liep lichte verwondingen op. Terwijl Mohamed Rafiq de gewapende man tegen de grond hield, mepte een andere moskeebezoeker de verdachte tegen het hoofd. De Noorse politie spreekt van een heldendaad. “Het lijdt geen twijfel dat zonder hun tussenkomst deze situatie helemaal anders was uitgedraaid”, aldus Rune Skjold van de politie van Oslo.

De politie kon niet zeggen of de verwondingen van verdachte en de moskeebezoeker veroorzaakt werden door geweerschoten of door een worsteling. 

EPA

“Xenofobe meningen”

Het schietincident wordt behandeld als een poging tot terreurdaad. “Het onderzoek heeft aangetoond dat de dader, een twintiger, extreemrechtse standpunten heeft”, zei Skjold op een persconferentie. Hij zei dat de verdachte zijn steun had uitgesproken voor Vidkun Quisling, een Noorse politicus die in de Tweede Wereldoorlog samenwerkte met de Duitse bezetter, en antimigratiestandpunten had. “Hij had xenofobe meningen, en wilde terreur zaaien.” 

De politie zei geen informatie te hebben dat de man hulp kreeg van anderen, maar hij was wel online actief. Daar wordt nu verder onderzoek naar gevoerd. Verschillende Noorse media schrijven dat hij, enkele uren voor de aanslag, een boodschap had gepost waarin hij de schietpartijen in twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch toejuichte.

REUTERS

Halfzus dood gevonden

Enkele uren na de aanval in de moskee ontdekte de politie het lichaam van zijn 17-jarige halfzus, de dochter van zijn stiefmoeder, bij hem thuis. “We beschouwen dit als een verdacht overlijden (...), dat is gelieerd aan de man die eerder vandaag werd opgepakt”, vertelde Skjold aan de pers. 

De Noorse premier Erna Solberg bracht gisteren een bezoek aan de gemeenschap van de getroffen moskee, die in een hotel was samengekomen om het Offerfeest te vieren. “Wat er is gebeurd, is iets dat niet zou mogen gebeuren in Noorwegen. Noorwegen zou een veilige plek moeten zijn”, verklaarde Solberg aan verslaggevers. De politie van Oslo en andere delen van Noorwegen zullen hun aanwezigheid aan moskeeën tijdens het Offerfeest opvoeren. Het nationale politiebestuur zegt wel dat er geen sprake is van “concrete bedreigingen”.

AFP
Politiechef Rune Skjold geeft meer toelicht op een persconferentie.
REUTERS Politiechef Rune Skjold geeft meer toelicht op een persconferentie.
AFP
Een zwaar bewapende agent aan het al-Noor Islamic Centre in Bærum, nabij Oslo.
AP Een zwaar bewapende agent aan het al-Noor Islamic Centre in Bærum, nabij Oslo.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leonarda Van Opbroecke

  Groot gelijk Jasir Benjabal!

 • Peter Janssens

  De Europese burgers zijn de invasie beu. Dit is niet de manier om dat te laten blijken, maar ik vrees dat dit meer en meer gaat gebeuren nu de autochtoon mee verdrukt wordt door onze Europese dictators.

 • Sobek Wessels

  Geweld is verachterlijk en Laf en kan niet zwaar genoeg bestraft worden ! Maar ja als de VS , China , Rusland , Europa , Iran , Israel ezv .. overal geweld mogen plegen tvv van hun eigen economie of religie , dan is het niet raar dat sommige mensen hun Wil willen opleggen aan anderen door middel van Geweld ! Als deze man Gek is dan zijn alle Wereld leiders ook Gek !

 • Willem van Gullik

  Mensen (?) die applaudisseren na een geslaagde terreurdaad, die daders verbergen, die stenen naar Politie, Brandweer, ambulances gooien, die zijn al even gek. Die moeten veilig opgeborgen worden, niet?

 • Yannick Vanderlinden

  Iemand die zulke daden voorbereidt en probeert uit te voeren is per definitie gek ;) iemand met gezond verstand probeert z’n onschuldige medemens niet te vermoorden.