Verdachte van aanslag in Noorse moskee filmde aanval, blijft minstens vier weken in voorlopige hechtenis

De verdachte Philip Manshaus en zijn advocate, Unni Fries, eisen de vrijlating.
EPA De verdachte Philip Manshaus en zijn advocate, Unni Fries, eisen de vrijlating.
De Noorse man die wordt beschuldigd van een schietpartij in een moskee in de buurt van Oslo dit weekend, moet minstens vier weken in voorhechtenis blijven. Dat heeft een Noorse rechtbank vandaag beslist. Eerder vandaag ontkende hij de beschuldigen en vroeg hij zijn vrijlating. Ondertussen blijkt ook dat de man de aanval heeft gefilmd met een camera op zijn helm.

De autoriteiten zien het beeldmateriaal als waardevol bewijs tegen de 21-jarige die beschuldigd wordt van de schietpartij zaterdag in het Islamitisch Centrum al-Noor in Baerum, ten westen van de hoofdstad Oslo. Er werden verschillende schoten afgevuurd, maar niemand raakte gewond. 

De man, Philip Manshaus, werd in de moskee overmeesterd door een 65-jarige man die lichtgewond raakte. De door de verdachte gemaakte videobeelden lijken niet via internet te zijn uitgezonden. Dat gebeurde eerder dit jaar wel bij een vergelijkbaar incident in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. Daar zond een schutter die twee moskeeën aanviel beelden van het bloedbad uit via sociale media.

AP

Blauwe ogen

Vandaag vond achter gesloten deuren een eerste rechtbankzitting plaats. Op televisiebeelden vanuit de rechtbank van Oslo was te zien hoe de 21-jarige verdachte met twee blauwe ogen en krassen op zijn gezicht en nek rustig naast zijn advocate ging zitten en glimlachte naar de camera’s. Hij heeft zijn verwondingen vermoedelijk opgelopen tijdens het handgemeen in de moskee. 

Unni Fries, de advocate van de verdachte, vertelde aan de verslaggevers dat haar cliënt vrij wil komen. “Hij heeft niets toegegeven”, zei Fries. “Hij heeft het recht gebruikt om geen uitleg te geven.”

De Noorse justitie gaf de man nu een voorlopige hechtenisperiode van vier weken op beschuldiging van moord en terrorisme. De verdachte werd beschuldigd van moord nadat het lichaam van een jonge vrouw, geïdentificeerd als zijn 17-jarige stiefzus, werd gevonden in zijn huis in Baerum. De zeventienjarige Johanne Zhangjia Ihle-Hansen komt oorspronkelijk uit China en is op jonge leeftijd geadopteerd door een vrouw uit Noorwegen. De adoptiemoeder is de partner van de vader van de vermeende schutter.

Eerdere tip over verdachte

Hans Sverre Sjovold, hoofd van de veiligheidsdienst PST, vertelde verslaggevers op het PST-hoofdkantoor in Oslo dat de autoriteiten een jaar geleden al een tip kregen over de verdachte omdat hij er extreme opvatting op nagehouden zou hebben. Op dat moment werd geen verdere actie nodig geacht, zei hij. Er waren geen concrete aanwijzingen dat de man gevaarlijk zou kunnen zijn.

Noorse media melden dat de verdachte de massale schietpartijen op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland, in maart, prees in een bericht enkele uren voor de aanval.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.