Verdachte steekpartij Amsterdam had een terroristisch motief

AFP
De man die ervan verdacht wordt gisteren twee Amerikaanse toeristen met een mes te hebben gestoken in het centraal station van Amsterdam had een terroristisch motief. Dat is gebleken uit de eerste verklaringen van de verdachte, zo maakte de gemeente Amsterdam bekend. De verdachte is een 19-jarige Afghaan met een Duitse verblijfsvergunning. 

Jawed S. werd kort na zijn daad neergeschoten en niet levensgevaarlijk gewond. Twee agenten richtten hun geladen pistool op de Afghaanse jongen van 19 jaar. De jongen, gekleed in spijkerbroek en grijs jasje, had kort daarvoor in het station twee Amerikanen zwaar verwond met een mes. Volgens de politie waren het wellicht willekeurige slachtoffers. De politie gaat er ook van uit dat de dader alleen handelde.

Bij het onderzoek naar zijn beweegredenen vindt volgens de Nederlandse politie intensief contact plaats met de Duitse autoriteiten. Zo heeft de Duitse politie op verzoek van de Nederlanders al een huiszoeking verricht in de woning van de verdachte in Duitsland. Daarbij zijn meerdere gegevensdragers in beslag genomen die zullen worden onderzocht. De politie maakt niet bekend in welke Duitse stad de huiszoeking heeft plaatsgevonden.

EPA

Maandag zal de verdachte worden voorgeleid. Hij zit momenteel in beperking, wat inhoudt dat hij enkel contact mag hebben mijn zijn advocaat. 

Het is voor het eerst sinds de moord op Theo van Gogh in 2004 dat Nederland het toneel is van een terreurdaad. 

EPA11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Fons Casteels

  Goed gezien van de Nederlandse overheid: eerst 24 uur absolute stilte "we onderzoeken het nog". Na 24 uur is voor de media al "oud nieuws". En dan pas maakt de overheid bekend dat het inderdaad een terreuraanslag was. Gevolg: de terreuraanslag krijgt de aandacht van een fait divers. Zeker als we het vergelijken met de berichtgeving over dat andere voorval in het treinstation in Aarschot.

 • dehaes jean

  lap weer niks !!! of ? mag dat niet meer

 • diane colman

  De gelukzak...19 jaar en hij woonde in een huis in Duitsland??? Zou hij aldaar werken of kreeg hij gratis woonst en onderhoud???? Alles kan in Europa.

 • dominique castelein

  het begin van een lange reeks,ipv op de benen te schieten moet de politie hoger schieten,geen kosten maken als die volgende week vrijkomt herbegint hij,een verwarde verwaarloosde jongeling die verder op onze kosten zal leven

 • gustaaf guldentops

  dat zijn dan de brave mensen,je moet er nog meer binnen pakken achterlijke politici