Verdachte die ouders van meisje (13) vermoordde en haar 3 maanden gevangen hield, wijzigde uiterlijk om uit handen van gerecht te blijven

De 13-jarige Jayme Closs werd levend teruggevonden, drie maanden nadat haar ouders brutaal vermoord werden in hun huis in Wisconsin. Links: verdachte Jake Thomas Patterson.
AP / Facebook De 13-jarige Jayme Closs werd levend teruggevonden, drie maanden nadat haar ouders brutaal vermoord werden in hun huis in Wisconsin. Links: verdachte Jake Thomas Patterson.
“Nogal mager en vuil, maar op het eerste zicht zag ze er wel oké uit.” Een koppel uit Gordon (Wisconsin) kon amper hun ogen geloven toen de vermiste Jayme Closs plots voor de deur stond. Het dertienjarige meisje was drie maanden geleden spoorloos verdwenen, nadat haar ouders in hun eigen huis doodgeschoten werden. Nu wist ze met succes te ontsnappen. Er is met Jake Thomas Patterson een 21-jarige verdachte opgepakt. Hij wordt in verdenking gesteld van beide moorden en de kidnapping, klonk het op de persconferentie. De jongeman had nog geen strafblad.

Tijdens een persconferentie deelde sheriff Chris Fitzgerald van Barron County vanavond mee dat er in de woning waar het meisje werd vastgehouden een wapen is teruggevonden dat overeenkomt met het vuurwapen dat vermoedelijk gebruikt werd voor de moord op de ouders van Jayme Closs. Dat geweer werd ook gebruikt om de deur van de woning van het gezin open te knallen.

Uiterlijk veranderd

Verdachte Patterson was niet in de woning aanwezig toen de politie ter plaatse kwam, maar werd even later gearresteerd. Hij leek op zoek geweest te zijn naar het verdwenen meisje. Patterson zou ook maatregelen getroffen hebben om zijn uiterlijk te veranderen en zo uit het vizier van het gerecht te blijven. Zo had hij zijn hoofd geschoren om geen haar achter te laten op de plaats delict. “Op dit ogenblik is er geen enkele aanwijzing dat de verdachte iemand kende van het gezin Closs of op enig moment contact heeft gehad met iemand van het gezin Closs. De verdachte had specifiek de intentie om Jayme te ontvoeren en ging erg ver in zijn voorbereidingen om haar te kunnen kidnappen.”

Voorlopig is niet duidelijk waarom de verdachte Jayme viseerde of hoe hij haar kende. Er lijkt alvast geen connectie te zijn via sociale media.

Patterson zal maandag voor de rechter verschijnen.

Hereniging met familie

Jayme Closs werd onderzocht in het ziekenhuis en is ondertussen met haar familie herenigd. “Ik kan nauwelijks mijn vreugde onder woorden brengen”, zegt haar tante Sue Allard in tranen als reactie op het nieuws van haar ontsnapping. “God zij geprezen. We hebben drie maanden op dit nieuws gewacht. Ik kan niet wachten tot ik mijn armen weer om haar heen kan slaan. Ik kan niet wachten!”

“Dit is een lopend onderzoek. We hebben altijd gezegd dat we Jayme zouden vinden, die belofte is nu ingelost. De familie heeft een zware tijd achter de rug, respecteer dus alstublieft hun privacy”, aldus de politie.

“Jayme is de held in dit verhaal, daar bestaat geen twijfel over”, stelde sheriff Fitzgerald nog.

Ontsnapping

Closs is sinds donderdagavond terecht. Ze sprak op straat een vrouw aan die haar hond aan het uitlaten was. Ze vertelde haar dat ze gekidnapt was en dat haar ouders vermoord waren. Samen gingen ze aankloppen bij het huis van Kristin en Peter Kasinskas. “De buurvrouw zei dat dit Jayme Closs was en dat we de hulpdiensten moesten bellen. Maar dat hoefde in feite niet, wij hadden haar ook onmiddellijk herkend. Haar foto hangt overal in de buurt op.”

“Ze leek in shock en een beetje verlegen, maar ze heeft wel tegen ons gepraat. Ik vroeg of ze wist waar Gordon (een dorpje op ruim honderd kilometer van haar thuisbasis Barron; nvdr) lag. Dat bleek niet het geval. Ze noemde wel de naam van de persoon die haar vasthield en gaf een omschrijving van zijn wagen. Of ik die man ken? Het doet een belletje rinkelen, maar ik ken hem zeker niet goed.”

Kristin Kasinskas.
Rv Kristin Kasinskas.

“Ze wilde enkel deken”
Jayme gaf niet mee hoe ze wist te ontsnappen. “Ze zei wel dat ze opgesloten zat als die persoon het huis uitging. Ze zag er magerder uit dan op de foto’s. We wilden haar iets te eten en te drinken geven, maar dat weigerde ze. Een deken wilde ze wel, ze had het koud. Ze zag er onverzorgd uit.”

“Of ze schrik had? Geen idee. Van ons toch alvast niet. Ze was niet overstuur of aan het huilen, ze was net heel kalm.”

lees verder onder de foto:

Barron County Sheriff Chris Fitzgerald bij een persconferentie over Jaymes verdwijning. De sheriff zegt nu blij te zijn het meisje weer met haar familie te kunnen herenigen.
AP Barron County Sheriff Chris Fitzgerald bij een persconferentie over Jaymes verdwijning. De sheriff zegt nu blij te zijn het meisje weer met haar familie te kunnen herenigen.

Brutale moord op ouders

Om te weten wat er precies gebeurd is, moeten we terug naar 15 oktober: net voor 1 uur ‘s nachts kreeg de politie een noodoproep vanuit Barron. Er werd niets gezegd, maar de telefonist hoorde wel veel rumoer en geschreeuw op de achtergrond.

Enkele agenten waren vier minuten later al ter plaatse. Ze vonden de doorzeefde lichamen van Denise (46) en James Closs (56). Het lijk van de vader lag in de gang, de voordeur bleek ingetrapt. De moeder werd in een van de kamers teruggevonden. Van dochter Jayme, die recent nog haar dertiende verjaardag gevierd had, geen spoor.

Het huis van Jayme, waar de moorden plaatsvonden.
AP Het huis van Jayme, waar de moorden plaatsvonden.

Maandenlang zocht de politie tevergeefs naar het meisje. Het stond zo goed als vast dat ze tijdens de moorden thuis was. Waarschijnlijk was zij ook degene die het noodnummer gebeld had. Nu is de stilte rond haar persoon eindelijk doorbroken.

Een politiewagen bij het huis waar Jaymes ouders doodgeschoten werden teruggevonden.
AP Een politiewagen bij het huis waar Jaymes ouders doodgeschoten werden teruggevonden.
Een zoekactie naar de verdwenen Jayme Closs in oktober vorig jaar in de buurt van Barron County, waar het meisje met haar ouders woonde.
AP Een zoekactie naar de verdwenen Jayme Closs in oktober vorig jaar in de buurt van Barron County, waar het meisje met haar ouders woonde.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Linda Wellekens

  Blij dat het meisje is teruggevonden ! Goed dat ze de dader hebben gevat !

 • Ivon Merc

  "We hebben altijd gezegd dat we Jayme zouden vinden, die belofte is nu ingelost" ... euhm neen, de politie heeft haar niet gevonden, zij heeft de politie gevonden. Moest ze niet ontsnapt zijn dan zou de politie haar nog steeds niet gevonden hebben

 • ingrid joosten

  Waarschijnlijk is diegene die haar vasthield, betrokken bij of schuldig aan de moord op haar ouders. En nu hopen dat ze niet misbruikt werd.

 • Denis Van den broeck

  Veel sterkte aan de familie en het meisje . Er zijn veel ZIEKE mensen op de wereld

 • Gerd Peeters

  Eind goed al goed.