Verdachte bekent onverwacht moord op Slovaakse journalist Jan Kuciak

Miroslav Marcek ging onverwacht over tot bekentenissen.
EPA Miroslav Marcek ging onverwacht over tot bekentenissen.
Bijna twee jaar na de moord op de Slovaakse onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde is de vermoedelijke schutter onverwacht tot bekentenissen overgegaan. Miroslav Marcek gaf vandaag voor de rechter tot dat hij beide moorden gepleegd heeft.

De verdachte ging na het voorlezen van de aanklacht over tot de bekentenis. Tot nu toe had hij zijn onschuld altijd staande gehouden.

De 27-jarige journalist Jan Kuciak en zijn vriendin Martina Kusnirova werden op 21 februari 2018 thuis doodgeschoten. Kuciak had zich beziggehouden met onderzoek naar banden tussen politici, bedrijven en georganiseerde misdaad. 

Jan Kuciak en zijn verloofde.
EPA Jan Kuciak en zijn verloofde.

Zijn artikel, dat pas na zijn dood werd gepubliceerd, leidde tot grootschalige protesten tegen de corruptie en het misbruik van Europese subsidies. Daardoor moesten premier Robert Fico, verschillende andere ministers en het hoofd van de politie aftreden.

De openbare zittingen in de zaak-Kuciak zijn vandaag van start gegaan in een rechtbank in Pezinok, in de regio Bratislava. Samen met Marcek staan nog drie andere mensen terecht: een medeplichtige, de vermoedelijke opdrachtgever Marian Kocner en een vrouw die als tussenpersoon zou hebben gefungeerd.

Marian Kocner.
EPA Marian Kocner.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.