Verbreekt Griekenland nu al eerste belofte tegenover geldschieters?

Yanis Varoufakis en Alexis Tsipras broedelijk naast elkaar in het Griekse parlement.
AP Yanis Varoufakis en Alexis Tsipras broedelijk naast elkaar in het Griekse parlement.
De Griekse minister van Energie, Panagiotis Lafazanis, gaat de openbare energie- en elektriciteitsbedrijven PPC en ADMIE in zijn land niet privatiseren. De bewindsman zei dat vandaag in de krant Ethnos, ondanks beloften van de regering aan Europa om in gang gezette privatiseringen niet terug te draaien.

Lazafanis' mededeling staat haaks op het akkoord dat de links-radicale premier Alexis Tsipras en minister van Financiën Yanis Varoufakis met Europese geldschieters hebben bereikt om de geldkraan open te houden.

De gedeeltelijke privatisering van de PCC (Publieke Energiemaatschappij) en de ADMIE (Onafhankelijke Energie Transmissie Operateur) was al in gang gezet door de vorige regering van de centrumrechtse premier Samaras. PPC zou zijn aandeel van 66 procent in ADMIE verkopen. Chinese en Italiaanse bedrijven hebben zich gemeld als geïnteresseerde overnemers. Maar als het van Lazafanis afhangt komt het zo ver dus niet. "We trekken de aanbesteding in", zo zei hij in een interview. "De geïnteresseerde bedrijven hebben geen bindend bod gedaan. We gaan dus niet door met het privatiseringsproces. Ook niet bij PPC."

Panagiotis Lafazanis, de Griekse minister van Energie.
EPA Panagiotis Lafazanis, de Griekse minister van Energie.

Verdeeldheid binnen Syriza

Varoufakis probeerde het brandje in de maak meteen te blussen door op de Griekse radio te verkondigen dat de lopende privatiseringen worden verdergezet. Maar de regering mag wel de voorwaarden aanpassen en de wettelijkheid van bepaalde procedures onderzoeken.

Tsipras' partij Syriza won de verkiezingen in januari met de belofte het beleid van zijn voorganger teniet te doen. Syriza staat voor Coalitie van Radicaal Links en wil af van de bezuinigingen en hervormingen die in 2010 zijn opgelegd in ruil voor noodkredieten.

Dat wordt niet geaccepteerd door de Europese landen of instellingen die Griekenland van geld voorzien. De andere lidstaten uit de eurogroep hebben miljarden euro's gestopt in het hulpproject dat Griekenland voor bankroet moet behoeden en in de eurozone houden.

Het project is nog niet afgerond en de geldschieters vrezen dat alles voor niks is geweest als de nieuwe regering het beleid omgooit. Tsipras en Varoufakis hebben vrijdag moeten beloven dat niet te doen, want ze blijven voor geld op Europa en het IMF aangewezen.

De uitspraak van Lafazanis toont bovendien aan dat er binnen de regering en binnen Syriza onvrede is over de toezeggingen van vrijdag. Ook Manolis Glezos, Europees parlementslid voor Syriza, beschuldgde zijn partij er zaterdag van zich niet aan zijn verkiezingsbeloftes gehouden te hebben.

Duitsland waarschuwt

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble waarschuwde vanmorgen alvast dat Griekenland eerst zijn verplichtingen moet nakomen, anders krijgt het land "geen enkele euro".

REUTERS