Verbranden van koninklijk portret is misdrijf in Spanje

gettyimages.be
Het publiek verbranden van het portret van de koning is in Spanje een misdrijf. Dat besliste het Tribunal Constitucional in Madrid in een fel omstreden vonnis. Het hof wees met zeven tegen vier stemmen van de rechters de klacht van twee Spanjaarden af, die in september 2007 na een demonstratie in Gerona in het noordoosten van het land een officieel portret van de toenmalige koning Juan Carlos en koningin Sofía verbrand hadden.

De beide mannen werden in 2008 tot 15 maanden cel veroordeeld. De straf werd later omgezet in een geldboete. Het Grondwettelijk Hof bevestigde volgens mediaberichten de veroordeling. De verbranding van het portret is vanwege zijn hoge symbolische waarde een belediging, besliste het merendeel van de rechters.

Volgens de rechtspraak van het Europees Hof van de Mensenrechten moeten vormen van meningsuiting bestraft worden, die oproepen tot haat. Een minderheid van de vier grondwettelijke rechters vertolkte in een afzonderlijk standpunt de mening dat het verbranden van het koninklijk portret door het recht op vrije meningsuiting gedekt is.