Verborgen camera filmt verplegers die demente vrouw pesten

Bridget McDonald (68) lijdt aan het Korsakov-syndroom en woont in een verzorgingstehuis in het Engelse Birmingham. Omdat Bridgets dochter Rachel vond dat haar moeder zich anders gedroeg de laatste tijd, besloot ze om een verborgen camera te installeren in Bridgets kamer. Wat ze zag op de opgenomen beelden, is ronduit schokkend.

Rachel (37) vertelt aan de Sunday Mercury hoe haar moeder helemaal veranderd was de laatste maanden. Bridget lijdt aan het Syndroom van Korsakov, een vorm van dementie die leidt tot verwarring en geheugenverlies. Maar zoals Bridget zich gedroeg, strookte niet met haar aandoening, zo bleef ze zich bijvoorbeeld verontschuldigen toen ze een glas melk had omgestoten. "Ze was zo zenuwachtig toen ze dat glas omstootte, zo gedroeg ze zich normaal nooit", zegt Rachel, die steeds ongeruster werd. Samen met haar twee zussen verstopte ze een camera in de alarmklok op het nachtkastje van haar moeder.

Op de beelden is te zien hoe verpleger Adam Hunt (25) Bridget intimideert en uitscheldt. "Als ik je nog eens roep, 'f***ing' negeer mij dan niet. Is dat duidelijk?" horen we Hunt zeggen. Op een ander moment trekt hij de lakens bruut van het bed: "Kom uit je bed", beveelt hij, waarna hij de vrouw ook beveelt haar bed op te maken.

Verpleger Adam Hunt intimideert de verwarde Bridget en beveelt haar het bed op te maken.
YouTube Verpleger Adam Hunt intimideert de verwarde Bridget en beveelt haar het bed op te maken.

"Dit is geen manier om iemand te behandelen, en al zeker geen patiënt met dementie."

Bridgets dochter Rachel

"Hopeloos"

Verpleegster Rachel Pritchard spot vervolgens met hoe Bridget het bed probeert op te maken. "Het is alsof ik met een vijfjarige bezig ben", zegt Pritchard, die Bridget "gehoorzaam", "hopeloos" en een "baby" noemt.

Rachel bekeek geschokt de hartverscheurende beelden van haar verwarde moeder. "Je kan de angst in de ogen van mijn moeder zien wanneer Hunt de kamer binnenkomt", zegt ze. "Er is geen respect of waardigheid, dit is geen manier om iemand te behandelen, en al zeker geen patiënt met dementie."

Beide verplegers zijn ondertussen ontslagen en de beelden werden doorgespeeld naar de politie, die een onderzoek is gestart. Zowel Hunt als Pritchard willen niet reageren.