Verbod op dragen van volledige sluier treedt in werking in Denemarken

REUTERS
In Denemarken is sinds vandaag een wet in werking getreden die het dragen van een volledige sluier (boerka of nikab) in de publieke ruimte verbiedt. Daardoor riskeert iedereen die in het openbaar een kledingstuk draagt dat het gezicht verbergt een boete. 

Op het dragen van een boerka - een sluier die het hele gezicht bedekt - of een nikab - waarbij enkel de ogen zichtbaar zijn - in de publieke ruimte staat voortaan een boete van 1.000 kronen (134 euro). Bij herhaalde overtredingen kan de boete oplopen tot 10.000 (1.340 euro) kronen.

De tegenstanders zien in de wet een schending van de keuzevrijheid van vrouwen, terwijl de voorstanders er een middel in zien voor een betere integratie van moslims in de Deense samenleving.

De wet is ook gericht op het dragen van andere gezichtsbedekkende accessoires, zoals bivaksmutsen en valse baarden. Het dragen van een hijab, een hoofddoek die het haar bedekt, is nog altijd toegestaan. 

In de hoofstad Kopenhagen en de tweede stad Aarhus zijn honderden mensen aanwezig bij protesten tegen de inwerkingtreding van de wet.

"Mijn kledij, mijn keuze": honderden mensen protesteren tegen de nieuwe wet.
EPA "Mijn kledij, mijn keuze": honderden mensen protesteren tegen de nieuwe wet.
AP52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Frank van Hevel: in Iran is de boerka of niqab niét verplicht, wel de hoofddoek. Maar dat die verplicht is, is inderdaad NOG een brug te ver. Zelf ben ik geen voorstander van een hoofddoekenverbod, maar een verbod op niqab of boerka lijkt me de logica zelve. En @Ricci Latte: ons landje had al 8 jaar geleden de "ballen" om de boerka te verbieden!

 • Frank Van Hevel

  In Iran ijveren de vrouwen om deze schandalige, vrouwonterende verplichte kledij af te schaffen in het westen wordt door sommigen getracht deze in te voeren.

 • Ricci Latte

  Is carnavalsdag dan de énige uitzondering of wordt dit niet gevierd in Denemarken? Proficiat, sterk landje met ballen... dat kan niet gezegd worden van onze topsukkels van landbestuurders!

 • freddy depaepe

  stel je voor dat je zo iemand moet reanimeren, hoe moet je dat in hemels naam aanpakken, zien mag je niet; aanraken nog veel minder of ze snijden je kop eraf en als je niets doen kan je wettelijk vervolgt worden; ik weet het niet meer?

 • pieter De Potter

  Indien niet akkoord kunnen ze aan gezinshereniging doen in hun thuisland.