Verbaal steekspel tussen lidstaten: "Vluchtelingen willen naar Europa, niet naar Italië"

Tientallen vluchtelingen hebben afgelopen weekend de nacht doorgebracht op de rotsen van Ventimiglia, Italië. In de achtergrond is de Franse stad Menton te zien.
AP Tientallen vluchtelingen hebben afgelopen weekend de nacht doorgebracht op de rotsen van Ventimiglia, Italië. In de achtergrond is de Franse stad Menton te zien.
De Europese Unie kan een miljoen vluchtelingen opvangen. Dat zegt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bij de Verenigde Naties, Zeid Ra'ad Al Hussein. Intussen vechten de Italiaanse en Franse ministers van Binnenlandse Zaken een verbaal steekspel uit over de vluchtelingen die aan de grens tussen beide landen vastzitten, daags voor een belangrijk Europees overleg over de aanpak van de crisis.

Zeid Ra'ad Al Hussein sprak vandaag voor de VN-Mensenrechtenraad in Genève. Volgens hem heeft Europa "de middelen om in een aantal jaren tijd een miljoen vluchtelingen op te vangen uit conflictzones in Syrië en elders".

De VN-topman rekende voor dat een miljoen vluchtelingen slechts 0,2 procent van de Europese bevolking uitmaken, terwijl Libanon bijvoorbeeld te maken heeft met 26 procent.

Zeid onderstreepte nog dat deze migranten "geen criminelen zijn, maar mensen met dezelfde mensenrechten als wij hier". Hij verwelkomde wel de "meer globale" aanpak die de Europese Unie dezer dagen probeert te formuleren.

"Plan B"

Italiaans premier Matteo Renzi stelde intussen dat hij "een plan B" wil opdissen indien de andere lidstaten onvoldoende solidariteit tonen. Het voorbije weekend overnachtten tientallen vluchtelingen op de rotsen nabij het Italiaanse kuststadje Ventimiglia. De Franse autoriteiten ontzeggen hen de toegang tot het land. Volgens Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano is de schrijnende situatie "een klap in het gezicht van Europa". "Deze mensen willen naar Europa, niet naar Italië."

"We passen enkel de Europese wet toe", reageerde zijn Franse ambtgenoot Bernard Cazeneuve vandaag. De Dublin-regels stellen immers dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het land van aankomst in de Europese Unie. Eenzelfde reactie viel ook te noteren in Oostenrijk, dat eveneens controleposten heeft opgetrokken om vluchtelingenstromen in de gaten te houden. Aan de Duitse grens zijn er nog tot maandagavond grenscontroles, een uitloper van de voorbije G7-top.

De spanningen zetten de zaken op scherp voor het beraad van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken. Ze bespreken morgen in Luxemburg voor het eerst de veelbesproken voorstellen van de Europese Commissie om 24.000 bootvluchtelingen uit Italië en 16.000 uit Griekenland te spreiden over de andere lidstaten. Dat moet beide lidstaten wat helpen om de massale toestroom van vluchtelingen het hoofd te bieden. Een doorbraak wordt nog niet verwacht. Volgende week snijden de Europese staatshoofden en regeringsleiders het dossier ook aan op een top in Brussel.

Voor aanvang van het beraad zal eurocommissaris Dimitris Avramopoulos de situatie bespreken met Alfano, Cazeneuve en de Duits minister Thomas de Mazière, zo kondigde een woordvoerster van de Commissie aan. Reageren op de dreigende taal van de Italiaanse premier Matteo Renzi deed ze niet. Volgens Italiaanse media zou die eraan denken tijdelijke visa uit te reiken, wat vluchtelingen meteen het recht verleent om vrij rond te reizen in Europa.

'Deze mensen willen naar Europa, niet naar Italië'

Angelino Alfano, Italiaans minister van Binnenlandse Zaken