Venezuela voert weer nieuwe bankbiljetten in wegens recordinflatie

De vorige bankbiljetten die werden uitgegeven in augustus vorig jaar.
afp De vorige bankbiljetten die werden uitgegeven in augustus vorig jaar.
Venezuela, het land met de hoogste inflatie, brengt nieuw bankbiljetten in omloop waar de waarden die er nu op staan met honderd worden vermenigvuldigd. De Centrale Bank komt naar eigen zeggen met nieuwe biljetten van 10.000, 20.000 en 50.000 bolívar, zoals de munteenheid heet. Het nieuwe biljet van 50.000 bolívar zou vandaag naar schatting nog 4,4 euro waard zijn.

Tot dusver was het hoogste aantal bolívar op een biljet weergegeven 500. Daarmee kon één ei worden gekocht als er eieren beschikbaar waren. Maar de biljetten die nu in omloop zijn, zijn ook al aanpassingen waarmee de hyperinflatie minder zichtbaar werd gemaakt. In augustus 2018 schrapte de Centrale Bank vijf nullen van de toenmalige biljetten.

Het is echter volgens waarnemers niet bij te houden in een bankroet land met een recordinflatie van, volgens het IMF, 1.370.000 procent. Jarenlang wanbeleid en de daling van olieprijzen hebben het olierijke land van 30 miljoen inwoners volkomen geruïneerd, vooral sinds de huidige leider Nicolás Maduro de macht overnam van de in 2013 overleden linkse populist Hugo Chávez.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • peter colson

  De vorige nieuwe Bolivar is niet eens een jaar oud. Een ding staat wel vast. Met een socialistisch systeem is iedereen binnen korte tijd multimiljonair. Dat je voor alles miljoenen moet betalen zal wel een klein detail zijn. 15 miljoen bolivar voor een kip. En de Belg maar zagen en klagen dat het leven duur is geworden. Verhuizen naar het Venezolaans PVDA-paradijs zou ik zeggen

 • Renaat Moerman

  socialisten en geld ... de ene verbranden het, de andere moeten constant bijdrukken.

 • willy zachel

  Ongelooflijk dat daar geen revolutie uitbreekt ? Eris daar totaal niks meer dus wat hebben ze te verliezen ?

 • yves luyten

  Inspireert het Chavez-Maduro model nog steeds Pvda en PTN?