Venezuela toont beelden Farc-gijzelaars

De Venezolaanse regering heeft gisteren beelden vrijgegeven van tien Colombiaanse soldaten die worden gegijzeld door de Farc. De soldaten spraken in de camera. Verschillende van hen bedankten de Venezolaanse president Hugo Chavez voor zijn bemiddeling bij het vrijlaten van gijzelaars. Een van hen riep andere politici in Zuid-Amerika op zich ook bezig te houden met het overleg tussen de Colombiaanse regering en de rebellen van de Farc over een gevangenenruil.

De Venezolaanse minister van justitie, Ramon Rodriguez Chacin, liet de beelden zien op een persconferentie. "We hopen dat zij de volgenden zijn die vrijkomen, maar het hangt allemaal af van het verloop van de onderhandelingen", zei hij.

Chavez bemiddelde bij de recente vrijlating van een aantal gevangenen van de linkse guerrillabeweging Farc, tot ergernis van Colombia. De Farc houdt honderden gijzelaars vast, onder wie de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt. Colombiaanse soldaten schoten onlangs in Ecuador de nummer 2 van de Farc, Raul Reyes, dood, waarop hevige protesten van Venezuela en Ecuador volgden. (belga/tdb)

UNKNOWN