Venezuela overweegt vervroegde parlementsverkiezingen

Leden van de Grondwetgevende Vergadering zwaaien met Venezolaanse vlaggetjes.
AP Leden van de Grondwetgevende Vergadering zwaaien met Venezolaanse vlaggetjes.
In Venezuela wil de Grondwetgevende Vergadering, die bestaat uit aanhangers van president Nicolas Maduro, vervroegde parlementsverkiezingen houden om het door de oppositie gecontroleerde parlement te vernieuwen. Er werd een commissie opgericht die de piste zal onderzoeken. Dat heeft de instelling maandag zelf aangekondigd.

"Ik ga een commissie voorstellen die, conform de wet en de politieke situatie van ons land, en na raadpleging van alle instellingen en de bevolking, zal bekijken wanneer er best kan overgegaan worden tot verkiezingen", verklaarde de voorzitter van de Grondwetgevende Vergadering, Diosdado Cabello. "Indien uit die consultatie blijkt dat dat op 1 januari (2020) is, dan zullen we op 1 januari nationale parlementsverkiezingen houden. Als blijkt dat verkiezingen nog dit jaar nodig zijn, dan zal dat ook zo gebeuren”, aldus Cabello.

lees verder onder de foto:

Diosdado Cabello houdt een miniatuurversie van de Venezolaanse grondwet in zijn hand.
AP Diosdado Cabello houdt een miniatuurversie van de Venezolaanse grondwet in zijn hand.

De verkiezingen voor het nieuwe parlement, dat momenteel wordt voorgezeten door oppositieleider Juan Guaidó, zijn eigenlijk voorzien voor 2020. 

Tegenstanders buitenspel gezet

De oppositie verwierf in december 2015 voor een periode van vijf jaar de meerderheid in het parlement. In juli 2017 richtte Maduro echter de omstreden Grondwetgevende Vergadering op, ondanks heel wat protest van de oppositie maar ook internationale kritiek. Het orgaan kreeg verregaande bevoegdheden en nam de taken over van het parlement, waardoor Maduro zijn tegenstanders buitenspel zette.

Guaidó levert al maanden een bittere machtsstrijd met de omstreden president. Op 23 januari riep hij zichzelf uit als overgangspresident en trok zo de legitimiteit van Maduro in twijfel. Verschillende landen, waaronder de VS, hebben hem inmiddels erkend als rechtmatige interim-president. Zondag had Guaidó al gewaarschuwd dat de Grondwetgevende Vergadering tijdens de zitting van maandag zou aansturen op de ontbinding van het parlement of het vervroegen van de verkiezingen.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rafaela Celis

    Peter janssens...je bent zeker nog nooit in venezuela geweest of wel.... laat maduro maar zitten joh dan heb je over een paar jaar geen venezolanen meer

  • Peter Janssens

    Nicolas Maduro gaat dat winnen ! De armoed in Venezuela is de fout van de sancties van de VS .