Venezuela noemt Latijns-Amerikaanse top over migratiecrisis "schande"

Diosdado Cabello.
REUTERS Diosdado Cabello.
Diosdado Cabello, de voorzitter van de grondwetgevende vergadering in Venezuela, heeft de top van Latijns-Amerikaanse landen over de Venezolaanse migratiecrisis "een schande" en "walgelijk" genoemd. Elf landen op de top riepen Caracas op om een mechanisme voor humanitaire hulp te aanvaarden.

Honderdduizenden Venezolanen zijn het land ontvlucht vanwege de economische crisis. Om die reden kwamen dertien Latijns-Amerikaanse landen maandag en dinsdag bijeen in Quito om over een gemeenschappelijk beleid te praten. Elf van hen lanceerden gisteren een oproep "om een mechanisme voor humanitaire hulp te aanvaarden, om de crisis te verzachten, door onmiddellijk aandacht te besteden aan de getroffen burgers".

"Hoe triest en wat een schande dat de landen uiteindelijk geld vragen", zei Cabello, wiens machtige grondwetgevende vergadering onder controle staat van de regering. Elf van de dertien landen die waren bijeengekomen in Quito hadden de internationale gemeenschap gevraagd om hulp te bieden bij de opvang van de migranten. Bolivia, bondgenoot van Venezuela, ondertekende de oproep niet. De Dominicaanse Republiek evenmin, maar dat was omdat enkel een adviseur van de ambassade aanwezig was. Uiteindelijk zal het land zich er nog bij aansluiten.

Ongeveer 2,3 miljoen Venezolanen, op een totale bevolking van 30,6 miljoen, leven in het buitenland. Daarvan zijn er 1,6 miljoen geëmigreerd sinds 2015, toen de economische crisis zich voor het eerst liet voelen. President Nicolas Maduro zei maandag dat er de voorbije 2 jaar niet meer dan 600.000 Venezolanen het land hebben verlaten. En hij zei dat 95 procent die beslissing betreurt. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • peter colson

  Venezuela, ooit een rijk land waar de rijkdom niet altijd eerlijk verdeeld was. Nu een land in diepe armoede met een inflatie dat 1 miljoen % bereikt ondanks dat ze grote voorraden olie in de grond hebben. Nu zit het kapitaal bij een nog kleiner bende, de middenklasse is er totaal van de bodem gewist en iedereen is op overleven aangewezen. PVDA hamert zo graag op gelijkheid en dit kan je wel eens in de plaats krijgen. In armoede is iedereen gelijk.

 • Erik Desloover

  hoe de communisten daar alles naar de vaantjes brachten , heel mooi land om op reis te gaan , jammer voor de bevolking

 • Ludovic De Beuckeleer

  of hoe het linkse regime faalt tegenover de bevolking.

 • vanhecke roger

  ik dacht dat de socialistische landen een paradijs waren ????

 • luc verriest

  Intriestig voor de bevolking aldaar. Maar de verantwoordelijke politici die met de miljarden oliedollars gaan lopen zijn zullen hiervoor nooit moeten boeten.