Venezuela creëert grenspolitie om vluchtelingenstroom te stoppen

Politieagenten in Venezuela.
AP Politieagenten in Venezuela.
Venezuela heeft een speciale politiedienst opgericht om de grens met Colombia te bewaken. De jongste maanden trokken duizenden Venezolanen die grens over, op de vlucht voor de economische en politieke crisis in eigen land. 

De grenspolitie start met onmiddellijke ingang, verklaarde vice-president Delcy Rodríguez op de nationale televisie. Volgens haar komen er 72 controlepunten, aan havens, luchthavens en grensposten.

De grens tussen Venezuela en Colombia is 2.200 kilometer lang. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds 2015 al 1,9 miljoen Venezolanen gevlucht voor de economische crisis in eigen land. President Nicolas Maduro ontkent echter dat zijn land een vluchtelingenprobleem heeft. 

De economie van Venezuela stortte in 2016 in als gevolg van de daling van de olieprijzen en economisch wanbeleid van de socialistische regering van Maduro. Het land kampt met een hyperinflatie, een tekort aan voedsel, en geneesmiddelen. Er zijn ook regelmatig stroomtekorten.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.