Venezuela behaalt zitje in VN-Mensenrechtenraad ondanks kritiek

Nicolas Maduro.
AFP Nicolas Maduro.
Venezuela heeft een zitje verkregen in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties voor de periode van 2020-2022, ondanks kritiek van verschillende ngo's en Zuid-Amerikaanse landen. Daarvoor was er een verkiezing bij de Verenigde Naties. De verkiezing is omstreden, aangezien de regering van president Nicolas Maduro wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen.

Caracas noemde de verkiezing een overwinning. Voor Latijns-Amerika en de Caraïbische landen waren twee zitjes in de Mensenrechtenraad beschikbaar. Caracas behaalde 105 stemmen. Brazilië verkreeg het andere met 153 stemmen. Costa Rica, dat probeerde te verhinderen dat Venezuela in de raad zou zetelen, kreeg 96 stemmen.

"Vanwege ernstige schendingen van de mensenrechten is het regime van Venezuela geen gepaste kandidaat voor de Mensenrechtenraad", aldus de president van Costa Rica, Carlos Alvarado, toen die op 3 oktober de late kandidatuur van zijn land aankondigde.

Een vijftigtal landen beschouwt het presidentschap van Nicolas Maduro als onwettig en steunt Juan Guaido als interim-president. Maduro heeft wel nog de steun van onder meer Rusland en China.

De verkiezing van Venezuela "is een klap", aldus Philippe Bolopion van de ngo Human Rights Watch. Die voerde een campagne tegen de kandidatuur van Venezuela, met een vijftigtal internationale en Venezolaanse ngo's. "Het is ontmoedigend om een cynische kandidatuur de geloofwaardigheid van de Mensenrechtenraad te zien bezoedelen."

De VN-Mensenrechtenraad besliste eind september nog een "onafhankelijke internationale missie" op te richten om de schending van mensenrechten in Venezuela sinds 2014 te onderzoeken. Caracas vond die beslissing "vijandig".

De Mensenrechtenraad zetelt in Genève en moet de promotie en bescherming van de mensenrechten versterken. De Verenigde Staten trokken er zich in 2018 uit terug, omdat de raad volgens Washington vooringenomen was tegenover Israël.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benny Winters

  De ongeloofwaardigheid van de VN nog maar eens bewezen.

 • Maurice Keukelaers

  Er bestaat op deze wereld geen unanieme manier waarmee men naar mensenrechten kijkt. Als we rekening houden met de demografische evoluties moeten we ons er bewust van zijn dat de Westerse opvattingen terzake steeds minder relevant zullen worden. We kunnen ons daar beter stilaan op voorbereiden.

 • Steven van Soom

  Luke Vincke er is een verschil volgens mij tussen socialisme, communisme als deze uitgevoerd is zoals het zou moeten en een dictatuur waarbij je geen bedrijf mag hebben, geen meningsuiting , eigenlijk niets

 • Frits Van Buyten

  Luke als je de regering van Maduro democratisch noemt ben je er zeker niet geweest de laatste maanden, zijn regering is allesbehalve democratisch verkozen

 • Elsie Duppont

  Dat communisme in Venezuela is een schending van de mensenrechten op zich.