Venezolaanse regering laat 24 gearresteerde oppositieleden vrij

Enkele van de vrijgelaten gevangenen.
REUTERS Enkele van de vrijgelaten gevangenen.
De Venezolaanse regering van president Nicolas Maduro heeft 24 politici vrijgelaten uit de gevangenis. Dat heeft de procureur-generaal aangekondigd. Het gaat onder meer om politici van de partij Voluntad Popular van de zelfverklaarde interim-president Juan Guaido en van de sociaaldemocratische oppositiepartij Un Nuevo Tiempo.

Nadat de vredesonderhandelingen tussen de regering en oppositie op het Caribische eiland Barbados in augustus afketsten, zijn de gesprekken definitief mislukt volgens Guaido. Maduro bleef praten met een minderheidsgroep van oppositieleden, die zich afsplitste van Guaido. Zij maakten wel afspraken, met als resultaat dat vorige maand de voormalig rechterhand van Guaido, Edgar Zambrano, werd vrijgelaten. Hij zat sinds mei in de gevangenis.

Tegelijkertijd namen de regeringsgezinde parlementsleden opnieuw deel aan de parlementaire debatten, die sinds 2017 werden geboycot. De oppositie onder leiding van Guaido heeft de meerderheid in het parlement, maar dat werd ontkracht door Maduro.

Gisteren beschuldigde Guaido de regering er nog van een oppositielid te hebben vermoord. Het half verbrande lichaam van Edmundo Rada, een lokale politicus van Voluntad Popular in de provincie Sucre, werd toen aangetroffen langs een snelweg. Hij had ook kogelwonden aan zijn hoofd.

De zelfverklaarde interim-president van Venezuela Juan Guaido.
REUTERS De zelfverklaarde interim-president van Venezuela Juan Guaido.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.