Venezolaanse president Maduro wil vervroegde verkiezingen

Nicolas Maduro.
AFP Nicolas Maduro.
De Venezolaanse president Nicolas Maduro is voorstander van nieuwe parlementsverkiezingen. Op die manier kan er volgens hem een uitweg worden gevonden uit de aanhoudende machtsstrijd in het Latijns-Amerikaanse land. De oppositie, die momenteel het parlement controleert, verwerpt het voorstel.

"Laten we de uitdaging aangaan om vervroegde verkiezingen voor het parlement aan te bieden, zodat we kunnen laten zien wie de steun van het volk geniet", zo schrijft hij op Twitter. Een mogelijke datum voor de vervroegde verkiezingen wordt niet vermeld door Maduro.

De vorige parlementsverkiezingen in Venezuela vonden in 2015 plaats en werden overtuigend gewonnen door de oppositie. Het parlement, dat nog een mandaat heeft tot eind 2020, is daarmee de enige instelling in Venezuela die door de oppositie gecontroleerd wordt. De invloed van het parlement op de regering is echter beperkt.

Juan Guaido.
REUTERS Juan Guaido.

Huidig parlementsvoorzitter Juan Guaidó is in januari een machtsstrijd met Maduro aangegaan. Hij heeft zichzelf uitgeroepen tot interim-president en wordt erkend door meer dan vijftig landen. Maar zijn pogingen om Maduro van de macht te verdrijven, hebben nog niets opgeleverd.

Guaidó heeft in een reactie laten weten dat hij niet te vinden is voor vervroegde parlementsverkiezingen. Hij verwijst naar de presidentsverkiezingen van mei 2018, die gewonnen werden door Maduro maar die niet erkend worden door de oppositie. "Een nieuwe farce zal onze crisis alleen maar groter maken", zegt Guaidó.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerda Rousseau

    Maduro, hou ermee op! Er is nog geen geld om alle mensen te eten te geven, maar voor verkiezingen wel?? Stap op en laat je land herstellen van jouw afbraakpolitiek! Het kan alleen maar beter gaan met Venezuela. Jij vindt voor jezelf wel een plekje op Cuba, of in Suriname... Alhoewel je volgens mij vele jaren bak verdient!