Venezolaanse ordediensten grendelen parlement in Caracas af

AFP
Eenheden van de politie en de geheime dienst van Venezuela hebben het door de oppositie gecontroleerde parlement in Caracas afgegrendeld. 

Volksvertegenwoordigers kregen vandaag geen toegang tot de nationale instelling, zo deelde het parlement zelf mee. Officieel luidde de reden dat er gezocht werd naar explosieven in het parlement. De volksvertegenwoordigers wilden daarom hun plenaire zitting op een andere plaats houden.

De zelfbenoemde interimpresident Juan Guaidó zei dat president Maduro op die manier de kritische parlementsleden wil intimideren. Guaidó en Maduro strijden al maanden een bittere strijd om de macht uit. Vele landen erkennen Maduro niet meer als staatshoofd van Venezuela. Het door de oppositie gecontroleerde parlement wordt door de VS, de EU en Latijns-Amerikaanse landen als enige legitieme democratische instelling beschouwd.

VS dringen aan op einde van Russische steun voor Maduro

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft er bij Moskou op aangedrongen om een einde te maken aan de Russische steun voor de Venezolaanse president Nicolas Maduro. Dat heeft Pompeo vandaag meegedeeld na afloop van een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov in Sotsji.

Maduro “heeft de Venezolanen alleen maar ellende gebracht. We hopen dat er een einde komt aan de Russische steun voor Maduro”, zegt Pompeo. “We willen dat alle landen die zich in Venezuela mengen, daarmee ophouden. We willen dat Venezuela zijn democratie terugkrijgt.”

In zijn antwoord stelde Lavrov dan weer dat “dreigementen van de VS” tegen de Venezolaanse president “niets met democratie te maken” hebben. De Amerikaanse interventies die “democratie” moesten brengen in Irak en Libië, hebben “niets goeds voortgebracht”, aldus Lavrov.

Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben Guaido erkend als rechtmatige interim-president. Moskou blijft achter Maduro staan.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.