Venezolaanse oppositieleider Guaidó mag vijftien jaar lang geen openbare functie meer uitoefenen

Juan Guaidó.
REUTERS Juan Guaidó.
De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó mag vijftien jaar lang geen openbare functie bekleden. Dat heeft de rekenkamer van het land bepaald. Guaidó heeft de Venezolanen opgeroepen zaterdag opnieuw de straat op te trekken uit protest.

Guaidó voert al meer dan twee maanden actie tegen president Nicolás Maduro en heeft zichzelf in januari uitgeroepen tot interim-president. Daar wordt hij nu voor gestraft. Volgens de rekenkamer heeft hij “openbare taken waargenomen die niet tot zijn beschikking stonden en gezamenlijk met buitenlandse regeringen acties uitgevoerd die het Venezolaanse volk schaden”. Een reeks westerse landen hebben Guaidó als interim-staatshoofd erkent.

Ondertussen gaan delen van het land gebukt onder gevolgen van een tweede reeks landelijke stroomstoringen. Maduro waarschuwde zijn volk vandaag via de televisie voor meer uitval van elektriciteit. Hij geeft de schuld voor de stroomuitval aan “westerse terroristen” die met opzet energiecentrales zouden saboteren om het land te destabiliseren. De oppositie legt de oorzaak echter bij jarenlang gebrek aan investeringen en onderhoud.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • michael glingani

    Man man die komt er goed vanaf. Soms is de 50 cent oplossing gewoon de beste. Tip aan de rest van de wereld. Begin nu eens eindelijk met iedereen met rust te laten tussen niet omdat de Amerikanen iets zeggen dat ge het moet geloven. Juist andersom .

  • Maxime Vanmaercke

    Logisch!!!