Venezolaans president Maduro laat grens met Brazilië sluiten

President Nicolas Maduro
AFP President Nicolas Maduro
De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft vandaag aangekondigd dat hij de landsgrens met Brazilië gaat sluiten. Daar wil opposant Juan Guaido binnen twee dagen humanitaire hulp gaan ophalen. Volgens persbureau Reuters overweegt Maduro ook de grens met Colombia helemaal te sluiten.

"Ik heb besloten dat de landsgrens met Brazilië om 20.00 uur (01.00 uur Belgische tijd) helemaal gesloten wordt, tot nader order", zo verklaarde Maduro tijdens een vergadering met zijn militaire staf. Met het sluiten van de grens probeert het regime in Venezuela te verhinderen dat er humanitaire hulp het land wordt binnengebracht. De hulpleveringen vanuit het buitenland worden door Bogota aanzien als een voorwendsel voor een militaire interventie.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro wil samen met de Verenigde Staten humanitaire hulp voorzien. In de grensstaat Roraima wordt daartoe een inzamelcentrum voor voedsel en medicijnen ingericht. Guaido, de zelfverklaarde interimpresident, heeft aangekondigd dat hij die goederen zaterdag zelf wil ophalen.

Brug geblokkeerd 

Venezuela sloot eerder ook al de lucht- en zeeverbindingen met Curacao, dat ook als hub voor humanitaire hulp verleent, en met Aruba en Bonaire. De landsgrens met Colombia is al jaren dicht voor voertuigen. Bij de Colombiaanse stad Cúcuta wordt de brug tussen Colombia en Venezuela met containers geblokkeerd om te voorkomen dat vrachtwagens met hulpgoederen uit onder meer de Verenigde Staten het land binnenkomen. Maduro noemde die humanitaire hulp “een provocatie”.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Philippe Vander Haeghen

  Uw grenzen sluiten ten nadele van de bevolking is echt wel democratisch.

 • PHILIPPE PEERE

  wat is de volgende landsgrens , hij zal veel containers en soldaten nodig hebben de idioot

 • michael tulpin

  inderdaad Jozef, de tekst ...De hulpleveringen vanuit het buitenland worden door Bogota aanzien als een voorwendsel voor een militaire interventie, "Bogota" moet vervangen worden door "Caracas"

 • Albert De Vries

  "Ik snap echt niet hoe sommige mensen Maduro blijven verdedigen." Ik snap niet hoe sommigen Trump (en bij uitbreiding westerse leiders) nog steeds blijven geloven... verborgen agenda's (al slagen ze niet zo goed in dat verbergen en hebben ze dus de hulp van de media nodig), hypocrisie en een onstilbare honger naar (macht over) waardevolle grondstoffen

 • andre Dewilde

  Daar komt een oorlog van, let op mijn woorden.