Venezolaans parlement haalt zwaar uit naar president Maduro: “We zullen dictatorschap bestrijden”

In Venezuela lijkt het parlement aan te sturen op een confrontatie met president Nicolas Maduro, die volgende week aan zijn tweede ambtstermijn begint. De nieuwe parlementsvoorzitter Juan Guaido van oppositiepartij Voluntad Popular kondigde aan "het dictatorschap" te zullen bestrijden en "een overgangsregering op poten te zetten die nieuwe, eerlijke verkiezingen moet organiseren". Hoe dat zou gebeuren, vertelde hij er niet bij.

De 56-jarige Maduro begint op 10 januari aan een nieuwe ambtstermijn van zes jaar en dat leidt zowel in Venezuela zelf als in de rest van de regio tot verontwaardiging. Het parlement, dat gedomineerd wordt door de oppositie, noemde het nieuwe mandaat alvast "onwettig". En dat is ook de mening van twaalf landen in Latijns-Amerika, verenigd in de Groep van Lima. Enkel Mexico onthield zich van commentaar.

lees verder onder de foto:

De nieuwe parlementsvoorzitter Juan Guaido van oppositiepartij Voluntad Popular kondigde aan "het dictatorschap" van president Maduro te zullen bestrijden.
REUTERS De nieuwe parlementsvoorzitter Juan Guaido van oppositiepartij Voluntad Popular kondigde aan "het dictatorschap" van president Maduro te zullen bestrijden.

Parlementsvoorzitter Guaido bestempelt Maduro als een dictator en wil nieuwe verkiezingen. De vorige presidentsverkiezingen in mei vorig jaar werden geboycot door de oppositie. Er waren ook geruchten over fraude.

Macht van het parlement ingeperkt

Maar de macht van het parlement in Venezuela is beperkt, sinds Maduro in juli 2017 een Grondwetgevende Vergadering oprichtte. De president heeft ook nog de steun van het leger. 

Venezuela is rijk aan olie maar verkeert al jaren in een zware crisis. Naast politieke repressie, kampt het land ook met hyperinflatie en tekorten aan basisgoederen. Miljoenen Venezolanen sloegen al op de vlucht.

Een man houdt een bord omhoog waarop staat ‘dood aan de tirannie, leve de vrijheid’ in de buurt van de regeringsgebouwen in Caracas.
AFP Een man houdt een bord omhoog waarop staat ‘dood aan de tirannie, leve de vrijheid’ in de buurt van de regeringsgebouwen in Caracas.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jos beverke

    Maduro kan zelfs zijn vroegere job als bus chauffeur niet terug opnemen want er zijn geen wisselstukken meer en brandstof is schaars(sic)!Wedden dat als het te warm wordt onder zijn voeten dat hij met zijn luxe vliegtuig richting Cuba vliegt?